20.03.2007. / 18:00

Autor: Ana Kirin

SRBIJA

U Srbiji otkriven kamp za obuku vahabita

Srbijanska policija je u kampu na Sandžaku pronašla veliku količinu plastičnog eksploziva sa satnim mehanizmom, streljiva raznog kalibra, zaštitnih maski i pribora za čišćenje oružja, te različite vrste vojnih odora i bombe

Nakon što je srbijanska policija u subotu 17. ožujka priopćila da je u blizini Novog Pazara na Sandžaku otkrila kamp i špilju u kojoj su se obučavali "pripadnici terorističke skupine vahabita", sljedbenika radikalne struje u islamu koja je u posljednje vrijeme osobito aktivna u BiH, srbijanski mediji ovog su se tjedna raspisali o vahabizmu.

Policija je u petak 16. ožujka uhitila Mirsada Prentića, Fuada Hodžića, te Vahida i Senada Vejselovića, osumnjičene da su pripremali terorističke akcije. Sva četvorica osumnjičenih sada se nalaze u pritvoru, gdje će prema odluci istražnog suca Okružnog suda u Novom Pazaru ostati najmanje 30 dana. Policijskom istragom treba se utvrditi jesu li opravdane sumnje da su pripremali terorističke akcije, što su oni zanijekali. Međutim, priznali su da je oružje pronađeno u kampu njihovo. A policija je tamo pronašla veliku količinu plastičnog eksploziva sa satnim mehanizmom, streljiva raznog kalibra, zaštitnih maski i pribora za čišćenje oružja, te različite vrste vojnih odora i bombe. Osim oružja pronađeni su i kompasi, dalekozori, bajunetni noževi, zemljopisne karte, priručnici o rukovanju automatskim oružjem, sablja, različite vrste propagandnog terorističkog materijala, vojni priručnici za preživljavanje, nekoliko CD-a, sanitetski materijal te zalihe hrane, vode i nafte.

Srbijanski mediji pišu da je policijska akcija trajala više dana na području Novog Pazara, a da su kamp i pećina pronađeni u mjestu Žabren u općini Sjenica, 30 kilometara od Novog Pazara. Prema pisanju beogradskog "Blica", mještani, zabrinuti za svoju sigurnost, nerado govore o vahabitima i kampu u blizini njihovog sela nedaleko Novog Pazara. Beogradski radio B 92 prenio je ocjenu predsjednika Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića da vahabiti ne predstavljaju prijetnju državi nego islamskoj zajednici u Novom Pazaru, ali da opasnost od vahabita ne treba podcijeniti.

Vezane vijesti

Vehabije brinu katolike u BiH

Vehabije brinu katolike u BiH

Katolici u Bosni i Hercegovini objektivno imaju razloga biti zabrinuti zbog nekih pojava u toj zemlji a jedna od njih je svakako i prisutnost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika