24.03.2007. / 10:45

Autor: Martina Zeković

SAD

Novi zakon uvjetuje povlačenje američkih snaga iz Iraka do kolovoza 2008.

Zakon o financiranju američkih vojnih operacija u Iraku i Afganistanu prihvaćen je u Predstavničkom domu američkog Kongresa, a njime je odobreno 124 milijarde dolara

Nakon četiri godine rata, u petak je prihvaćen prvi zakon u kojem se određuje kalendar povlačenja američkih snaga iz Iraka do 31. kolovoza 2008. Naime, zakon o financiranju američkih vojnih operacija u Iraku i Afganistanu prihvaćen je u Predstavničkom domu američkog Kongresa, a njime je odobreno 124 milijarde dolara. "Američki narod ne podržava rat bez kraja u Iraku i ne treba ga podržavati ni ovaj Kongres", izjavila je demokratska predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi uoči glasovanja. Pelosi je također naglasila da se pravi rat protiv Al Qaide i terorizma vodi u Afganistanu a ne u Iraku, te kako je američki angažman potrebniji ondje nego u Iraku.

Ovaj zakon prihvaćen je s 218 glasova za i 212 protiv, uglavnom po crti stranačke podjele doma, no 14 demokratskih kongresnika prešlo je na suprotnu stranu i glasovalo protiv zakona, kao i dvojica republikanskih kongresnika koji su ga podržali.

U Senatu, gdje demokrati imaju minimalnu većinu od 51 prema 49 zastupnika, ovaj zakon nema puno šansi za uspjeh, obzirom da je za usvajanje zakona potrebno 60 glasova. Iz Bijele kuće je unaprijed upozoreno da će predsjednik George W. Bush staviti veto na zakon, ako on financiranje američkih snaga bude uvjetovao njihovim povlačenjem iz Iraka.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika