28.03.2007. / 17:28

Autor: Nina Tomljanović

ZAGREB

Za Martinovićevu smrt nisu krive Hrvatske vode

Na lokaciji Pivarski potok, Karlovačkoj pivovari d.d. vodopravnom je dozvolom i dozvolbenim nalogom dopušteno ispuštanje isključivo oborinskih voda'', navode Hrvatske vode

Hrvatske vode u srijedu, 28.ožujka oglasile su se povodom slučaja Karlovačke pivovare i smrti Zdravka Martinovića. Ističu da ni oni (Hrvatske vode), niti resorno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva nemaju nikakve nadležnosti za odobravanje emisije plinova, kontrolu emisije plinova, niti za sankcioniranje protupravne emisije plinova.

''Hrvatske vode nisu počinile propuste ili nepravilnosti koje bi uzrokovale tragičan događaj u Karlovcu blizu ispusta oborinske kanalizacije u Pivarski potok. Na lokaciji Pivarski potok, Karlovačkoj pivovari d.d. vodopravnom je dozvolom i dozvolbenim nalogom dopušteno ispuštanje isključivo oborinskih voda'', navode Hrvatske vode. Prema dostupnim informacijama Hrvatske vode navode da nedvojbenim smatraju činjenicu da je ''na lokaciji Pivarski potok Zdravko Martinović kritičnoga dana udahnuo neutvrđeni otrovni plin, te da na toj lokaciji nije konzumirao otpadne vode, niti je došao u fizički kontakt s otpadnim vodama''. Također navode da su povećane koncentracije organskih tvari iz pivarske industrije izmjerene na ispustu u javni kanalizacijski sustav, a ne na lokaciji Pivarski potok na kojoj je dopušteno ispuštanje isključivo oborinskih voda. Tvrde da čak i da se na toj lokaciji utvrdila prisutnost povećanih koncentracija organskih tvari, te tvari ne bi mogle utjecati na zdravstveno stanje bilo koje osobe koja se zatekne u neposrednoj blizini, niti u fizičkom kontaktu s takvom otpadnom vodom.

Putem županijskog Zavoda za javno zdravstvo Karlovačka pivovara je analizirala svoje otpadne vode i analize dostavljala Hrvatskim vodama. Za prošlu je godinu dostavila 12 analiza, a zadnja od 13 prosinca lani dostavljena je 30. siječnja ove godine. Ispitivani parametri (BPK5 i KPK) bili su unutar dopuštenih granica, osim što su lani u kolovozu i prosincu vrijednosti značajnije odstupale, dok su u listopadu bile malo iznad dopuštenih vrijednosti, navodi se u današnjem priopćenju.

Vezane vijesti

Akvizicija Femse pomogla Heinekenovim rezultatima u trećem tromjesečju

Akvizicija Femse pomogla Heinekenovim rezultatima u trećem tromjesečju

Nizozemska pivovara Heineken NV u srijedu je priopćila da su joj temeljni prihodi pali a dobit porasla u trećem tromjesečju zbog mješavine ušteda,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika