14.06.2003. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

UMRO GREGORY PECK

Gregory Peck, jedan od najpopularnijih filmskih glumaca svih vremena, posljednji iz plejade velikih zvijezda sredine 20. stoljeća, umro je u svojem domu u Los Angelesu u 87. godini. Njegova supruga Veronique je rekla da je umro mirno, da nije imao neku akutnu bolest, nego se “jednostavno ugasio”. Umro je nekoliko dana nakon što je Američki filmski institut objavio rezultate svoje velike ankete o najdražim pozitivnim likovima u povijesti američkih filma u kojoj je Atticus Finch, odvjetnik što ga je Peck igrao 1962. godine u filmu “To Kill a Mockinbird”, izabran na prvo mjesto. Za taj film Peck je dobio svoju jedinu nagradu “Oscar”.
Peck se rodio 5. travnja 1916. godine u gradu la Jolla u Kaliforniji. Roditelji su mu se rano razveli, pa je imao prilično neobično djetinjstvo, jer je malo stanovao kod jednog, malo kod drugog. Završio je katoličku srednju školu, nakon čega je otišao na studij engleskog jezika. Na studiju je sasvim slučajno dospio u dramsku sekciju, jer je bio pozvan da nastupi u studentskoj kazališnoj adaptaciji romana “Moby Dick”, što je neobična koincidencija jer će filmska adaptacija tog romana biti jedan od njegovih najpoznatijih filmova. Gluma mu se svidjela pa je po završetku studija nastavio u New Yorku školovanje na jednoj privatnoj glumačkoj školi, te je počeo nastupati u kazalištu.
Zbog bolesne kičme nije mogao u vojsku, pa nije – kao njegovi vršnjaci – bio regrutiran za Drugog svjetskog rata. U to doba i mnogi poznati glumci bili su u vojsci, Hollywoodu su nedostajali mladi muški glumci, pa je on – budući da je bio u civilstvu – dobio prvu priliku da nastupi na filmu 1944. godine. Već u prvim ulogama se jako iskazao, pa je već 1946. godine prvi puta kandidiran sa “Oscara”, a početkom pedesetih već je bio jedna od najvećih američkih filmskih zvijezdi, posebno nakon što je snimio popularne filmove “Snows of Kilimandjaro” 1952. godine, te “Roman Holiday” sa Audrey Hepburn 1953. godine. Potom je slijedio niz drugih izuzetno uspješnih filmova. Posljednji film snimio je 1989. godine, bio je to “Old Gringo”, gdje mu je partnerica bila Jane Fonda.
Gregory Peck se uvijek u svim svojim najvažnijim ulogama isticao kao miran, staložen, osjećajan junak, koji se uporno bori za neke više principe, a upravo je uloga Atticusa Fincha u filmu “To Kill a Mockingbird”, gdje je igrao južnjačkog odvjetnika koji brani crnca optuženog za ubojstvo bijele žene, bila za njegovu karijeru posebno karakteristična. Rijetko je igrao negativne uloge. Snimio je šezdesetak filmova, a bio je i jako – kao uvjereni liberal – društveno aktivan u filmskim krugovima.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika