30.03.2007. / 13:18

Autor: Ana Kirin

SARAJEVO

Sanader se sastao sa Schwarz-Schillingom

U priopćenju se također navodi kako je Schwarz-Schilling hrvatskom premijeru skrenuo pozornost na značenje procesa ustavne reforme u BiH, potpore koju tome planira pružiti međunarodna zajednica kao i na ukupnu buduću ulogu međunarodne zajednice u toj zemlji

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christain Schwarz-Schilling i predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader sastali su se u petak u Sarajevu i razgovarali o ukupnom stanju u BiH, priopćio je Ured Visokog predstavnika (OHR). Novinari nisu bili unaprijed obaviješteni o ovom sastanku niti su pušteni da prisustvuju na njemu. Schwarz-Schilling je Sanadera informirao o situaciji u BiH, produženju mandata Visokog predstavnika i posljednjim zbivanjima povezanim s provedbom ključnih reformi u BiH.

U priopćenju se također navodi kako je Schwarz-Schilling hrvatskom premijeru skrenuo pozornost na značenje procesa ustavne reforme u BiH, potpore koju tome planira pružiti međunarodna zajednica kao i na ukupnu buduću ulogu međunarodne zajednice u toj zemlji.

"Visoki predstavnik potaknuo je premijera Sanadera na nastavak konstruktivne uloge u rješavanju svih preostalih bilateralnih pitanja između BiH i Hrvatske", priopćio je OHR.

Sanader se u četvrtak 29. ožujka navečer također iza zatvorenih se vrata sastao s predsjednicima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i HDZ-a 1990. Božom Ljubićem. Sanader, Čović i Ljubić izjavili su kako je na sastanku dogovoreno da je nužna tijesna suradnja između HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. radi poboljšanja položaja hrvatskog naroda u BiH, a posebno radi zajedničkih stajališta u predstojećim raspravama o ustavnim promjenama. U razgovoru s novinarima nakon sastanka trojica HDZ-ovaca rekli su da mogućnost ujedinjenja HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. nije isključena.

Navečer je Sanader također gostovao u emisiji "Telering" sarajevske televizije OBN. Tu je rekao da su potpisivanje Ugovora o dvojnom državljanstvu i Sporazuma o suradnji u nadzoru državne granice između Hrvatske i BiH važan signal, ne samo prema ostalim zemljama regije, nego i prema Bruxellesu jer konkretno potvrđuju spremnost i sposobnost na suradnju i jačanje regionalne stabilnosti. Ponovno je govorio o dobrim odnosima između dviju država te potvrdio spremnost da se nađu obostrano zadovoljavajuća rješenja za preostala sporna pitanja. Tako bi, smatra Sanader, u slučaju spornih dijelova granice, poput onoga kod Neuma, bilo posve prihvatljivo prihvatiti pravorijek Međunarodnog suda za pravo mora iz Hamburga. U vezi mosta za Pelješac istaknuo je da je Hrvatska pokazala puno razumijevanje za prijedloge stručnjaka iz BiH, a o statusu luke Ploče rekao je kako nema razloga previše polemizirati o tome jer je jasno da obje države imaju interes da se to što prije riješi.

Posjet izaslanstva Vlade Hrvatske pod vodstvom premijera Sanadera bosanskohercegovački su mediji u petak 30. ožujka ocijenili važnim i korisnim. Međutim, "Oslobođenje" primjerice na naslovnici ističe kako su sporna pitanja i dalje bez rješenja. Posjećajući kako je hrvatski premijer u Sarajevo donio novi prijedlog za Luku Ploče, ovaj list navodi kako u Predsjedništvu BiH nema prevelikog oduševljenja za takvu ponudu. Kako piše "Oslobođenje", dva člana Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić, s kojima je Sanader u četvrtak razgovarao, drže da status najpovlaštenije nacije ne bi dao BiH ni manje ni više prava u odnosu na druge zemlje te da dogovor o Pločama i dalje treba tražiti na tragu sporazuma Tuđman-Izetbegović.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika