04.04.2007. / 13:15

Autor: Stjepan Marković

UKRAJINA

Komunisti upozorili da državi prijeti raspad kao Jugoslaviji

Juščenko je u utorak 3. travnja na sastanku s premijerom Janukovičem rekao kako je njegova odluka o raspuštanju parlamenta konačna te je svojeg dugogodišnjeg političkog protivnika upozorio da ni ne pomišlja na eventualnu primjenu sile

"Destruktivne političke snage žele da ova zemlja doživi sudbinu Jugoslavije i raspadne se na nekoliko država", rekla je Katarina Samojlik, predsjednica ukrajinske Komunističke partije. "Danas Ukrajina sve više sliči na bivšu Jugoslaviju koja je prema meni umjetno podijeljena na nekoliko malih država", rekla je Samojlik optuživši SAD da sličan projekt započela u Ukrajini 'narančastom revolucijom'. Ona predviđa da bi prva podjela bila na istok i zapad, a nakon toga bi se odvojio krimski poluotok. Samojlik predviđa da bi predsjednik mogao koristiti vojsku za smirivanje situacije s obzirom da mu je od svih ministara najnaklonjeniji ministar obrane najnaklonjeniji.

U Ukrajini napetosti se i dalje ne smanjuju nakon što je predsjednik Viktor Juščenko raspustio parlament. Novi izbori su najavljeni za 27. svibnja čemu se protivi premijer Viktor Janukovič, on zahtjeva da se uz parlamentarne održe i predsjednički izbori. Juščenko je u utorak 3. travnja na sastanku s premijerom Janukovičem rekao kako je njegova odluka o raspuštanju parlamenta konačna te je svojeg dugogodišnjeg političkog protivnika upozorio da ni ne pomišlja na eventualnu primjenu sile.

Prozapadnjački orijentirani Juščenko u lošim je odnosima s Janukovičem (proruski orijentiranim političarom) otkad ga je, bez pretjeranog oduševljenja, u kolovozu prošle godine morao imenovati premijerom nakon pobjede Janukovičeve stranke na izborima.

Premijer Janukovič odbacio je Juščenkov dekret ocijenivši predsjednikovu odluku o raspisivanju prijevremenih izbora 27. svibnja "fatalnom pogreškom", a skupina parlamentarnih zastupnika sklonih Janukoviču zatražila je od Ustavnog suda poništenje te odluke. Janukovič je izjavio kako smatra da bi parlament i njegova vlada uspjeli nastaviti funkcionirati bez prepreka.

Viktor Juščenko, kao zapovjednik ukrajinskih vojnih snaga istaknuo je kako neće dopustiti uporabu sile u zemlji, prenose agencije. Janukovič je svojim simpatizerima rekao kako misli da bi rješenje razmirica moglo biti postignuto samo pregovorima.

Predsjednik je potpisao dekret da bi, kako je sam kazao, "očuvao državu", nakon što je premijera optužio da protuzakonito pokušava proširiti svoju većinu u parlamentu "vrbovanjem" Juščenkovih saveznika.

Promatrači ocjenjuju da znaci političkih tenzija u središtu Kijeva nisu vidljivi te da je domaća valuta stabilna.

Analitičari su pretpostavili da bi Janukovič mogao odbiti odredbu o raspuštanju parlamenta, dovodeći zemlju u kojoj živi 47 milijuna stanovnika pred ustavnu krizu i povećavajući mogućnost izbijanja uličnih sukoba među protivničkim stranama.

Čak i ako se obje strane dogovore da će sudjelovati u prijevremenim izborima, taj bi korak mogao rezultirati ozbiljnijom situacijom od one koja je zahvatila Ukrajinu nakon zadnjih parlamentarnih izbora prije godinu dana.

Istraživanje javnog mišljenja pokazuje da Janukovičeva Stranka regija vodi, a na drugom je mjestu stranka bivše premijerke Julije Timošenko.

Glasnogovornica Europske unije čiji dužnosnici pregovaraju s ukrajinskim dužnosnicima o postizanju sporazuma o čvršćoj suradnji s tom zemljom, vjeruju da će ukrajinski dužnosnici razmirice uspjeti riješiti interno.

Vezane vijesti

Španjolska je jednostavno bolja

Španjolska je jednostavno bolja

Premda je ogled Španjolske i Francuske u četvrtfinalu Europskog prvenstva ponudio slab i siromašan nogomet, španjolski izbornik Vicente Del Bosque… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika