05.04.2007. / 12:24

Autor: Nina Tomljanović

INTERNET

Istražite nebeski svod

Za sve ljubitelje svemira, planetarij je postao dostupan putem interneta. Poput Google Eartha, WikiSky je baza podataka pomoću koje se može identificirati zviježđe, vidjeti nebo iz perspektive neke druge hemisfere ili jednostavno uživati u ljepotama svemira. Na stranici se nalazi karta sa više od pola milijarde astronomskih objekata oko kojih se može jednostavno navigirati ili ih zumirati. Moguće je i pretraživanje određenih objekata po imenu, a tražilica tolerira i neformalne nazive svemirskih pojmova.

Moguće je vidjeti mnoštvo čudnih i zanimljivih objekata snimljenih za Sloanovo digitalno istraživanje svemira koje je bilježilo kozmos koristeći 2.5 metarski teleskop iz Meksika od1998. godine. Klikanjem na zanimljive objekte, pojavljuje se link za daljnje informacije i slike, a moguće je pratiti planete u njihovom kretanju različitim galaksijama. Ako unesete vlastitu lokaciju, WikiSky vam nudi pregled zvijezda koje se nalaze iznad vas. Nije ni čudo da oni koji su već probali tvrde da ovo iskustvo lako može stvoriti ovisnost.

Vezane vijesti

U jezerima na Titanu postoji život?

U jezerima na Titanu postoji život?

Prema snimkama koje je napravila svemirska letjelica Cassini pretpostavlja se kako na površini Saturnovog mjeseca Titana postoji stotine jezera i tri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika