10.04.2007. / 12:25

Autor: Ana Kirin

SRBIJA

Vuk Drašković u Africi traži saveznike

"Cijela Afrika je u velikom strahu od Ahtisaarijeva plana, ako on bude pretočen u rezoluciju po kojoj se nasilno mjenjaju granice države Srbije, jer u Africi nema nijedne države čije granice ne bi bile u opasnosti", rekao je Vuk Drašković

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Drašković otputovao je u utorak 10. travnja u Južnoafričku Republiku, nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, od koje će zatražiti da ne podrži plan Martija Ahtisaarija o "razbijanju teritorijalnog integriteta Srbije" odnosno o proglašenju neovisnosti Kosova.

"Očekujem da ću čelnim ljudima Južne Afrike objasniti poziciju Srbije, da je naš položaj maksimalno kompromitiran, da ne možemo dopustiti promjenu državnih granica, da bi to bio najgrublji napad na samu Povelju Ujedinjenih naroda i na dostojanstvo našeg naroda i države. Vjerujem da će to moji sugovornici razumjeti", rekao je Vuk Drašković.

Objasnio je zbog čega se nada da će u Africi dobiti podršku: "Cijela Afrika je u velikom strahu od Ahtisaarijeva plana, ako on bude pretočen u rezoluciju po kojoj se nasilno mjenjaju granice države Srbije, jer u Africi nema nijedne države čije granice ne bi bile u opasnosti". Dodao je da će u "diplomatskoj ofenzivi" srbijanski dužnosnici ići čak i do Perua i Paname te da će putovati i u europske prijestolnice.

"Izgleda malo čudno, ali najveća šansa Srbije su nestalne članice Vijeća sigurnosti. Dovoljno je da njih šest bude suzdržano i nije potreban veto ni Rusije ni Kine. Rezolucija propada", rekao je Drašković. Vijeće sigurnosti UN-a bi o rezoluciji o konačnom statusu Kosova trebalo odlučivati krajem travnja.

Radio B92 prenosi kako neki analitičari u Beogradu smatraju da su srbijanske diplomatske aktivnosti prekasno započete, te upozoravaju da u dosta zemalja Srbija još nema ni nove veleposlanike.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika