10.04.2007. / 18:43

Autor: Stjepan Marković

RUSIJA

Svemirska letjelica Sujoz uspješno pristala uz ISS

Posada ruske svemirske letjelice Sujoz TMA-10 uspješno je pristala uz Međunarodnu svemirsku postaju. Posadu ove letjelice čine kozmonauti Fjodor Jurčihin i Oleg Kotov te Amerikanac Charles Simonyi, svemirski turist. Simoni je platio 20 milijuna dolara za deset dana u svemiru. Prije polaska najavio je da će snimke i fotografije s njegovog puta objaviti na blogu.

On je peti svemirski turist, prije njega su to učinili Amerikanci Denis Tito (2001. godine) i Gregory Olsen (2005. godine), Južnoafrikanac Mark Shuttleworth (2002. godine) i Amerikanaka iranskog porijekla Anousheh Ansari (2006. godine) koja je postala prva svemirska turistkinja.

Kozmonauti Jurčihin i Kotov bi prema planu trebali provesti 189 dana na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) te obaviti 41 znanstveni pokus i najmanje dvije svemirske šetnje. Na ISS-u trenutno boravi miješovita rusko-američka posada koju čine Rus Mihail Tjurin i Amerikanci Michael Lopez-Alegria i Sunita Williams.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika