11.04.2007. / 12:10

Autor: Marina Biluš

KOMENTAR: ARBITRAŽA HGK OPET PRESUDILA U KORIST SN I DOM HOLDINGA

Darko Ostoja opet pobijedio državu

Arbitraža HGK legalnim je proglasila sporazum kojim je država ovim dvama holdinzima prenijela dionice turističke kompanije Liburnia Riviera Hoteli, te je presudila da SN Holdingu država dužna još 1570 dionica LRH

Arbitražni sud Hrvatske gospodarske komore u još jednom od brojnih sporova koje su tvrtke Darka Ostoje - Dom Holding i SN holding pokrenuli protiv države ponovno je presudio u korist ovog biznismena. Arbitraža HGK legalnim je proglasila sporazum kojim je država ovim dvama holdinzima prenijela dionice turističke kompanije Liburnia Riviera Hoteli, te je presudila da SN Holdingu država dužna još 1570 dionica LRH.

No puno važniji, te financijski i politički opasniji spor u kojem se država i Ostojini holdinzi tuku oko dionica Liburnije vodi se na Upravnom sudu RH. Ta bi institucija trebala odlučiti je li zakonita bila pogodba države, odnosno Hrvatskog fonda za privatizaciju s Dom i SN holdingom iz 2005. godine, kojom se Darko Ostoja domogao većinskog udjela od 83 posto Liburnija Rivijera Hotela. Većinski dio najstarijeg hrvatskog turističkog poduzeća država je Ostoji ustupila kao kompenzaciju za dug od čak 43 milijuna eura prema Dom holdingu , te 224 milijuna kuna prema SN holdingu. Da je država Ostojinim kompanijama dužna toliki novac presudio je prije nekoliko godina upravo Arbitražni sud Hrvatske gospodarske komore nakon što su 2001. Dom i SN holding tužili državu, jer je, tvrdili su, u kuponskoj privatizaciji za stradalnike osigurala dionice znatno manje vrijednosti od najavljenih. U presudi arbitraže sporno je ponajviše bilo što je u korist Darka Ostoje presudila u trenutku kada je već postojao nalaz revizije procesa kuponske privatizacije Državnog ureda za reviziju, kojim je zaključeno da proces kuponske privatizacije te zamjena dionica s PIF-ovima nisu obavljeni u skladu sa Zakonom o privatizacijskim investicijskim fondovima i Zakonom o trgovačkim društvima i drugim pravilnicima. No taj nalaz HGK-ov Arbitražni sud nije uzeo u obzir što je kasnije opravdano pobudilo sumnje u zakonitost njegove presude.

No iako itekako sporna, odluka arbitraže HGK bila je temelj za kasniju odluku Vlade Ive Sanadera, koja je u kolovozu 2005. u tajnosti odlučila da se umjesto duga Darku Ostoji prepusti većinski dio LRH. Kako u tom trenutku nitko nije mogao procijeniti kolika je stvarna vrijednost tog turističkog poduzeća, a osobito stoga što je takva pogodba bila nezakonita bar utoliko što se državna poduzeća ne smiju prodavati niti ustupati bez natječaja – u ljeto 2005. buknula je jedna od najvećih pretvorbenih afera u Hrvatskoj o kojoj je u to vrijeme Nacional opširno pisao počevši s člankom Junaci najveće hrvatske Pljačke.

Javnost i mediji tada su se pobunili protiv te, još jedne u nizu netransparentnih i skandaloznih odluka Vlade kojem se pojedincima omogućuje da preko noći postanu moćnici. Nakon višetjednog uvjeravanja da u 'dealu' s Darkom Ostojom nema ničeg nezakonitog, Vlada je na koncu ipak pokleknula pod pritiskom medija te je povukla nagodbu kojom je Dom i SN holdingu prepustila LRH. Bijesan i uvjeren da je izigran Darko Ostoja s državom do danas na Upravnom sudu vodi spor kojim želi dokazati da je s punim pravom i posve legalno stekao dionice koje mu je Vlada prvo ustupila, a potom oduzela. I jedno i drugo gotovo preko noći.

Vezane vijesti

HGK ponudila 22 investicijska projekta vrijedna više od 2,5 milijarde eura

HGK ponudila 22 investicijska projekta vrijedna više od 2,5 milijarde eura

"Italija je Hrvatskoj najvažniji partner u kontinuirano uravnoteženoj robnoj razmjeni. Italija je i drugi po važnosti ulagač u RH te 65 posto… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika