11.04.2007. / 14:13

Autor: Nacionalova redakcija

LIBURNIA RIVIERA HOTELI

Polančec najavio tužbu Hrvatskog fonda za privatizaciju

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Damir Polančec najavio je u srijedu 11. travnja da će HFP putem svog pravnog zastupnika, odnosno Državnog odvjetništva, podići tužbu pred Visokim trgovačkim sudom za poništenje pravorijeka Stalnog izabranog sudišta HGK o sporazumu HFP-a sa Dom i SN holdinzima o Liburnia Riviera Hotelima (LRH).

Polančec je na konferenciji za novinare održanoj u srijedu u Vladi ustvrdio kako taj sporazum nije valjan i da iz njega ne proizlaze pravne posljedice. "Dom i SN holdinzi nisu vlasnici dionica LRH. Stvarni vlasnik je HFP, odnosno država", dodao je Polančec. Rekao je i da će se Vlada potruditi da se ispoštuje zaključak kojim bi se Gradu Opatiji do Dana grada, 14. lipnja, prenio kontrolni paket to jest 25 posto plus jedna dionica LRH.

Pravorijekom Stalnog izabranog sudišta, donesenog 23. ožujka ove godine, HFP-u je naloženo da na SN holding prenese 1.570 dionica LRH, što je razlika između 255.980 koliko se prema Sporazumu trebalo prenijeti i prenijetih 254.410 dionica. Arbitraža HGK smatra da je Sporazum HFP-a i fondova valjan, a SN i Dom holding su tražili ponovno i 254.410 dionica. Polančec je rekao da je arbitraža utvrdila da je to jednom učinjeno, te nije ulazila u meritum stvari nego samo dio dionica koji nije bio prenijet. "U ovom trenutku pravorijek se odnosi samo na prijenos 1.570 dionica, što je minimalni paket", kazao je Polančec. Najavio je da će se država svim pravnim sredstvima boriti da dokaže da Sporazum HFP-a i dvaju holdinga iz ljeta 2005. godine nije valjan.

U kontekstu stvarnog vlasništva nad dionicama LRH, Polančec najbitnijim smatra odluku Upravnog suda kojem su dva holdinga podnijela tužbu u kojoj su zatražila da se poništi rješenje Komisije za vrijednosne papire o vraćanju dionica HFP-u. "Kada će Upravni sud donijeti odluku ne može se reći", izjavio je Polančec i naglasio da su u HFP-u, a tako ih uvjerava i Državno odvjetništvo, uvjereni da u tom procesu dobro stoje.

Iznoseći kronologiju slučaja oko LRH, Polančec je podsjetio na dva bitna elementa Sporazuma između HFP-a i Dom i SN holdinga, a to su da će se svi eventualni sporovi koji proizlaze iz njega, nakon konzumacije sporazuma, rješavati pri Stalnom izabranom sudištu HGK, te da sporazum postaje pravno valjan tek u slučaju da ga Vlada potvrdi u roku 20 dana od parafiranja.

HFP je u ljeto 2005. godine s dvama holdinzima sklopio ugovor o prijenosu ukupno 255.980 dionica LRH, što je više od 80 posto dionica te tvrtke, dok su se holdinzi obvezali vratiti 162 milijuna kuna koji su ovrhom naplaćeni s računa HFP-a, a tom bi nagodbom bili riješeni dugovi države prema tim fondovima nastali u postupku kuponske privatizacije.

Vlada je povukla načelnu suglasnost na taj sporazum, odnosno, kako je istaknuo Damir Polančec, nije dala suglasnost na njega u predviđenih 20 dana, a shodno tome Komisija za vrijednosne papire donijela je rješenje po kojem sporazum nije pravno valjan, te je Središnjoj depozitarnoj agenciji naredila da izvrši preknjižbu dionica sa dva fonda na HFP.

Vezane vijesti

HGK ponudila 22 investicijska projekta vrijedna više od 2,5 milijarde eura

HGK ponudila 22 investicijska projekta vrijedna više od 2,5 milijarde eura

"Italija je Hrvatskoj najvažniji partner u kontinuirano uravnoteženoj robnoj razmjeni. Italija je i drugi po važnosti ulagač u RH te 65 posto… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika