12.04.2007. / 18:13

Autor: Nacionalova redakcija

VLADA SRBIJE

Protest zbog izjave njemačkog veleposlanika o neovisnosti Kosova

Najžešće osude Zoebelovih izjava stigle su od predsjednika Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića, koji ih je ocijenio kao "neviđen diplomatski incident"

Srbijanska vlada ocijenila je u četvrtak da se njemački veleposlanik Andreas Zoebel, izjavom u kojoj je doveo u vezu Kosovo s Vojvodinom i Sandžakom, "na najgrublji način miješa u unutarnje stvari Srbije", te će zbog toga uputiti oštar prosvjed njemačkoj vladi.

Govoreći o problemu Kosova u srijedu navečer na okruglom stolu Foruma za međunarodne odnose Europskog pokreta u Srbiji, njemački veleposlanik je kazao da bi taj problem trebalo što prije riješiti tako da Kosovo dobije nadziranu neovisnost. On je također rekao da bi potencijalni konflikt na Kosovu mogao dovesti do daljnje destabilizacije Srbije i do novih problema u Vojvodini i Sandžaku.

"Mislim da, iako nije na meni da savjetujem, bolje je što prije riješiti pitanje Kosova u smislu njegove nadgledane neovisnosti, tako da Srbija može preusmjeriti svoju politiku prema budućnosti kako bi se na pravi način stabilizirala država. Cijena po kojoj Srbija želi zadržati Kosovo može značiti pokretanje pitanja Sandžaka, južne Srbije i Vojvodine. Kako stvari stoje, ovo nije činjenično stanje, nego samo analiza da, ukoliko stvari izmaknu kontroli u jednom području, otvara se mogućnost pribjegavanja represivnim mjerama da bi se održala stabilnost u drugim potencijalno konfliktnim područjima", kazao je njemački veleposlanik. Ma koliko se u Srbiji ustrajalo na tome da je Kosovo oduvijek bilo u Srbiji, ono je njezinim dijelom postalo tek 1912. godine, rekao je u raspravi njemački veleposlanik.

"Sada bi Mađari mogli, po toj logici, tražiti Vojvodinu nazad. I opet ponavljam, najbolja zaštita od takvog kaosa jest da se svi okrenete europskim pravilima što je više moguće, kako bi nadišli unutarnje probleme u pregovorima", kazao je veleposlanik Zoebel.

Ured predsjednika Srbije Borisa Tadića uputio je prosvjed ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke i zatražio da se Njemačka službeno ogradi od stavova svoga veleposlanika u Beogradu. Srbijanska vlada je priopćila da "s pravom očekuje objašnjenje vlade Njemačke o tome je li veleposlanik iznio njene službene stavove".

U priopćenju se kaže da je "veleposlanik Zoebel na više načina pokrenuo pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i pitanje nepromjenjivosti njenih međunarodno priznatih granica".

Njemačko veleposlanstvo je u četvrtak reagiralo priopćenjem u kojem se tvrdi da je izjava njemačkog veleposlanika izvučena iz konteksta rasprave, a novinarima se na petominutnoj konferenciji obratio i sam veleposlanik Zoebel koji se ispričao i kazao da je iznio "svoje osobno mišljenje, a ne stav njemačke vlade i Europske unije".

"Izričito se ispričavam zbog izjava iz kojih je proizašlo da nemam razumijevanja za zemlju domaćina", kazao je njemački veleposlanik.

Povodom izjave njemačkog veleposlanika, zamjenik mađarskog veleposlanika u Beogradu Istvan Fehervary izjavio je agenciji Beta da Mađarska nema nikakvih teritorijalnih pretenzija prema Srbiji, da priznaje postojeće granice u Europi te da u cijelosti podržava integraciju Srbije u euroatlantske strukture.

Na izjave njemačkog veleposlanika reagirali su i stranački lideri u Srbiji, koji su uglavnom naglašavali da se između Kosova i Vojvodine i Sandžaka ne mogu povlačiti paralele, te Zoebelovu izjavu ocijenili kao nespretnu i izvan uobičajenih diplomatskih standarda.

Najžešće osude Zoebelovih izjava stigle su od predsjednika Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića, koji ih je ocijenio kao "neviđen diplomatski incident". Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić je od vlade zatražio da odmah otkaže gostoprimstvo njemačkom veleposlaniku, kao i da veleposlanika Srbije u Njemačkoj odmah povuče u Beograd na konzultacije.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika