16.04.2007. / 16:32

Autor: Nacionalova redakcija

DEN HAAG

Haško tužiteljstvo negira skrivanje dokumenata

Tužiteljstvo je odbacilo i nagađanja da je bilo u bilo kakvom dogovoru s vlastima u Beogradi, stoji u izjavi tužiteljstva objavljenoj u Den Haagu u ponedjeljak.

Haško tužiteljstvo odbacilo je tvrdnje da je imalo veze sa skrivanjem dokumenata koji govore o umiješanosti Beograda u ratove u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od Međunarodnog suda pravde pred kojim je BiH vodila postupak protiv SRJ za genocid, a prema čijoj odluci je tadašnja SRJ oslobođena krivnje.

Tužiteljstvo je odbacilo i nagađanja da je bilo u bilo kakvom dogovoru s vlastima u Beogradi, stoji u izjavi tužiteljstva objavljenoj u Den Haagu u ponedjeljak. Nagađanja o dogovoru Haškog tužiteljstva s Beogradom počela su nakon što je Geoffrey Nice, Miloševićev glavni tužitelj, optužio Carlu del Ponte da je pomagala Beogradu i da je dopustila Srbiji skrivanje dijela dokumenata koji bi mogli biti dokaz o umiješanosti Srbije u ratove u Hrvatskoj i BiH.

Geoffrey Nice je također izjavio kako je Del Ponte 2003. dala suglasnost za zaštitne mjere za "razumni dio" dokumenata Vrhovnog vijeća obrane a da dokumentacija nije prethodno proučena, čemu se tada Nice usprotivio smatrajući to nepotrebnim ustupkom Beogradu te je naveo da takva nagodba nije imala nikakve pravne osnove i služila je jedino tome da se prikriju dokazi o umiješanosti Jugoslavije u ratove u Hrvatskoj i BiH.

Pred ICJ-om od 1993. trajao je postupak BiH protiv tadašnje SRJ za povredu Konvencije o genocidu. Taj je sud početkom godine presudio da Srbija nije odgovorna za genocid u BiH, ali je zaključio da je propust Beograda u tome da genocid nije spriječio.

Haško tužiteljstvo u izjavi navodi da "nema nadležnost i nije uključeno u postupke pred Međunarodnim sudom pravde" te da je odgovornost tog suda da utvrdi koje će dokazne materijale razmatrati i zatraži dokumente koji su mu potrebni. "To nije i ne može biti odgovornost ICTY-a ni njegova Tužiteljstva", navodi se u izjavi i dodaje da - kao što se može pročitati u njegovoj presudi, Međunarodni sud pravde odlučio je ne zatražiti dokumente o kojima je riječ.

Tužiteljstvo u izjavi navodi da na ICTY-u, u skladu s njegovim Pravilnikom o postupku i dokazima, "isključivo suci mogu donositi odluke o zaštitnim mjerama koje bi spriječile objelodanjivanje dokumenata javnosti". "Pravilo 54bis tog Pravilnika omogućava državama da zatraže zaštitne mjere radi zaštite nacionalne sigurnosti i u takvim slučajevima suci Međunarodnog suda, a ne stranka u postupku, mogu o tome odlučiti nakon što su analizirali sve relevantne dokumente".

"Kao zaključak možemo reći da je svaka tvrdnja da je Tužiteljstvo uključeno u skrivanje dokaza u potpunosti neistinita", navodi se u izjavi.

Mesić i Sanader su pozvali međunarodna tijela da ispitaju sporne navode, a HSP je zatražio podnošenje kaznene prijave protiv Carle del Ponte.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika