22.07.2002. / 00:00

Autor: Željka Godeč

slučaj lora

ukinut pritvor optuženima za ratni zločin

Sudac Slavko Lozina odlučio je da će se optuženi za zločin u tadašnjem vojnom zatvoru Lori braniti sa slobode

SPLIT – Sedmorica bivših vojnih policajaca optuženih za ratni zločin – Tonči Vrkić, Miljenko Bajić, Josip Bikić, Davor Banić, Emilio Bungur, Ante Gudić i Anđelko Botić (osmi optuženi Tomislav Duić u bijegu), koji su deset mjeseci proveli u pritvoru, od danas će se braniti sa slobode. Odluku o ukidanju pritvora vojnim policajcima optuženim da su 1992. počinili ratni zločin u ondašnjem vojnom zatvoru Lori donijelo je, nakon dvosatna vijećanja, Sudsko vijeće Županijskog suda u Splitu pod predsjedanjem suca Slavka Lozine.
Ta je odluka donesena na temelju najnovijih izmjena Zakona o kaznenom postupku. Njegovom izmjenom omogućeno je da se pritvor propisan po točki 4 određuje iznimno, kad se smatra prijeko potrebnim, a ne, kao prije, opravdanim. Na odluku suca Lozine, koja će sasvim sigurno izazvati žestoke reakcije u dijelu javnosti, Državno odvjetništvo može u roku od 48 sati uložiti priziv, a konačnu odluku, u tom slučaju, donosi Vrhovni sud. Suđenje se nastavlja 19. rujna, na koje su pozvani i svjedoci iz Jugoslavije.

Vezane vijesti

DORH o slučaju "Lora": Nije istina da ništa ne radimo, osmero je osuđeno

DORH o slučaju "Lora": Nije istina da ništa ne radimo, osmero je osuđeno

Državno odvjetništvo RH u povodu brojnih upita i tvrdnji kako se u svezi ratnih zločina u splitskoj vojarni "Lori" ništa ne poduzima, još jednom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika