19.04.2007. / 12:12

Autor: Nina Tomljanović

STATUS KOSOVA

Prije rezolucije UN-a treba odrediti glavne prioritete

Prema općoj ocijeni SAD su dale jasan signal da će sponzorirati rezoluciju o Kosovu u Vijeće sigurnosti na temelju plana glavnog pregovarača UN-a o statusu Kosova, bivšeg finskog predsjednika Maartija Ahtisaarija

U četvrtak, 19. travnja u Prištini kosovski pregovarački tim odredio je glavne prioritete koje treba ostvariti prije usvajanja nove rezolucije o Kosovu u Vijeću sigurnosti UN-a. Odredio je da se kao hitan zadatak do kraja svibnja završi usvajanje novog Ustava, izbornog zakona i definiranje državnih simbola.

Članovi tima izrazili su očekivanje da će posjet misije Vijeća sigurnosti UN-a Kosovu, do kojega će doći 27. i 28. travnja, uoči rasprave i donošenja nove rezolucije o Kosovu, pozitivno utjecati na stajalište Vijeća o Kosovu. Također očekuju da će se novom rezolucijom staviti izvan snage Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN-a te da će i Rusija i Kina biti dio, kako se navodi, pravedne odluke o Kosovu.

Skender Hyseni, glasnogovornik kosovskog pregovaračkog tima najavio je da će predstavnici tima biti nazočni u New Yorku sve do usvajanja nove rezolucije o Kosovu.

Prema općoj ocijeni SAD su dale jasan signal da će sponzorirati rezoluciju o Kosovu u Vijeće sigurnosti na temelju plana glavnog pregovarača UN-a o statusu Kosova, bivšeg finskog predsjednika Maartija Ahtisaarija, i to će se, kako se očekuje, dogoditi u svibnju, kada će Vijećem sigurnosti UN-a predsjedati Sjedinjene Američke Države.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika