20.04.2007. / 12:53

Autor: Martina Zeković

HRVATSKA

Pomorsko dobro kao opće dobro i dalje u vlasništvu pojedinaca

Hrvatsko pomorsko dobro, kao izvanredno prirodno bogatstvo RH, i po Ustavu je označeno kao opće dobro. Međutim, upis pomorskog dobra u zemljišne knjige, desetljećima nije bio obvezan, a katastar pomorskog dobra, koji se kao zakonska obveza trebao ustrojiti, nikada nije ustrojen

Na savjetovanju "Nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske i opće dobro", koje se održava u Zadru, ministrica pravosuđa Ana Lovrin napomenula je kako Hrvatska mora štititi svoje more i pomorsko dobro kako bi osigurala njihovo korištenje na dobrobit građana. "Na žalost nema kontinuiteta u politici registracije i upisa pomorskog dobra, a to je preduvjet za uspješno upravljanje. Ova Vlada odredila se za cjelovitu politiku zaštite i održivost korištenja pomorskog dobra kako bi se takvim upravljanjem očuvali resursi. Iz tog razloga sve bi razine vlasti trebale sudjelovati u planiranju korištenja pomorskog dobra", ocijenila je ministrica.

Hrvatsko pomorsko dobro, kao izvanredno prirodno bogatstvo RH, i po Ustavu je označeno kao opće dobro. Međutim, upis pomorskog dobra u zemljišne knjige, desetljećima nije bio obvezan, a katastar pomorskog dobra, koji se kao zakonska obveza trebao ustrojiti, nikada nije ustrojen, objasnila je u svojem članku zamjenica Glavnog državnog odvjetnika Snježana Frković. Rezultat toga je da većina nekretnina na obali koje su stvarno pomorsko dobro nisu kao takve označene u katastru, ni u zemljišnim knjigama. Naprotiv, na njima postoje upisi prava vlasništva fizičkih osoba ili još zaostali upisi prava korištenja iz režima društvenog vlasništva s upisom nositelja prava korištenja ili upisi prava vlasništva jedinica lokalne samouprave ili nekog trgovačkog društva, odnosno druge pravne osobe.

Zbog propuštanja evidencije otvaraju se komplicirana imovinskopravna pitanja na koja još nije dan jasan odgovor. Hrvatsko pomorsko dobro čine morske vode i teritorijalno more, njihovo dno, podzemlje, te dio kopna, kao i sve što je tim dijelom kopna spojeno na površini ili ispod nje.

Vezane vijesti

More hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće

More hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće

More hrvatskog Jadrana je izvrsne kakvoće, nije onečišćeno komunalnim otpadnim vodama što znači da se kupači mogu sa sigurnošću kupati i rekreirati,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika