22.04.2007. / 12:12

Autor: Ana Kirin

KINESKI NACIONALNI CIRKUS

Začudni kineski akrobati u Vatroslavu Lisinskom

U Zagrebu je proteklog tjedna gostovao Kineski nacionalni cirkus. Trideset akrobata izvelo je svoju impresivnu predstavu u dvorani Vatroslav Lisinski u srijedu 18. i u četvrtak 19. travnja. Akrobatske točke isprekidane su pripovijedanjem Marka Pola, po kojem je predstava i nazvana, o njegovim neobičnim doživljajima u dalekoj Kini.

Iskustvo koje je Kineski nacionalni cirkus pružio zagrebačkoj publici moglo bi se sažeti u jednu riječ: čuđenje. Pogled na vratolomije koje su svojim tijelima izvodili akrobati izazivao je nevjericu i pitanje: "kako je to uopće moguće?"

Kineski artisti uglavnom su vrlo mladi, najviše je djece i tinejdžera, koji su, po svemu sudeći, morali proći dugotrajne naporne fizičke treninge. Dječaci tako skaču i okreću se u zraku da bi se dočekali na ramena ili uzdignute dlanove nekog starijeg člana skupine. Djevojke izvijaju tijela kao da su od gume ili na štapovima vrte tanjure ili zdjelice izvodeći pritom različite druge akrobacije. I tako dalje.

Sve je praćeno zanimljivom glazbom, prilagođenoj svakoj pojedinoj sceni. Zahvaljujući zanimljivim šarenim kostimima sve izgleda radosno i bajkovito, iako su neke akrobacije toliko neobične da se ne bi mogle nazvati lijepima.

Prošle godine Kineski nacionalni cirkus na svojoj je europskoj turneji izvodio predstavu "Mulan", da bi se ove godine, u predstavi "Marco Polo", Kinu odlučili prikazati iz perspektive jednog europljanina. No ta je priča samo okvir za akrobacije, po kojima je taj cirkus poseban.

Inače, akrobatska tradicija u Kini stara je više od dvije i pol tisuće godina.

Fotogalerija

  • Kineski artisti uglavnom su vrlo mladi, najviše je djece i tinejdžera
  • Kroz akrobatske točke svojim pripovijedanjem publiku vodi Marko Polo

Vezane vijesti

Krokodil - Književni festival

Krokodil - Književni festival

Zagreb, 13. lipnja 2012. - Novi veliki ljetni festival Krokodil, regionalni i internacionalni festival čitanja, po prvi put od svog osnivanja održat… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika