23.04.2007. / 20:20

Autor: Nacionalova redakcija

JASENOVAC

Prosvjed Židova zbog promjene protokola komemoracije

Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj u ponedjeljak 23. travnja u otvorenom je pismu prosvjedovala zbog promjene protokola na komemoraciji održanoj u nedjelju 22. travnja u Jasenovcu, zbog čega je zagrebački nadrabin Zvi Eliezer Alonie odustao od svoje molitve nakon obavijesti da će prije njega moliti rabin vjerske zajednice Beth Israela Kotel da Don.

Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije koja okuplja 10 židovskih općina, u otvorenom je pismu prozvao čelnice Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac da su naknadnom promjenom redoslijeda molitava, a da nisu obavijestile zagrebačku Židovsku općinu, "zlouporabile komemoraciju" i iskoristile ju radi sramotne manipulacije.

"Zagrebački nadrabin Zvi Elizer Alonie bio je zaprepašten kad mu je 22. travnja, nekoliko minuta prije početka komemoracije, na pozornici Spomen-područja priopćeno da svoju molitvu neće izgovoriti drugi, iza pravoslavnog svećenika Slobodana Lalića, što bi, s obzirom na broj žrtava jasenovačkog logora bio logičan redoslijed - nego da će njegova molitva biti posljednja, a da će prvi molitelj biti rabin tek osnovane minijaturne vjerske zajednice Bet Israela. Nadrabin zagrebački odbio je pristati na tu izmjenu, pa su sudionici komemoracije, a među njima su bili mnogi članovi židovske zajednice u Hrvatskoj, ostali prikraćeni za njegovu molitvu", naveo je Kraus.

Dalje je upitao zbog čega su dovedeni pred gotov čin, odnosno zašto je Židovskoj općini u Zagrebu poslan jedan program, a u stvarnosti proveden drugi. Dodao je kako je Židovska općina ponižena i povrijeđena od strane organizatora komemoracije, to jest Uprave Spomen-područja očitim manipuliranjem redoslijednom molitava.

Ravnateljici Spomen-područja Nataši Jovičić, predsjednici Upravnog vijeća Nataši Mataušić i predsjednici Savjeta Zorici Stipetić Kraus je poručio da će, ne dobije li Židovska općina jamstva da takva "smišljena dezinformiranja i manipuliranja više neće biti", sami organizirati odavanje počasti jasenovačkim žrtvama.

Zbog nenajavljene promjene protokola na komemoraciji u povodu 62. obljetnice proboja logoraša iz Jasenovca u ponedjeljak je prosvjedovala i skupina osoba koje su preživjele holokaust.

Vezane vijesti

Udžbenici bez pune istine o Drugom svjetskom ratu

Udžbenici bez pune istine o Drugom svjetskom ratu

Hrvatski državni vrh - predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem poručili su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika