07.05.2007. / 19:55

Autor: Martina Zeković

SRBIJA

Srbijanski parlament i dalje bez predsjednika

Predsjednik Skupštine još nije izabran, ali će najvjerojatnije noćas, nakon rasprave brojnih zastupnika koji su se prijavili, za predsjednika parlamenta biti izabran Tomislav Nikolić, vođa desničarske nacionalističke Srpske radikalne stranke, pišu srbijanski mediji

Nastavak konstitutivne sjednice parlamenta Srbije, koja je prekinuta 14. veljače, započeo je u ponedjeljak međusobnim vrijeđanjem oko odgovornosti za to što nije formirana vlada. Predsjednik Skupštine još nije izabran, ali će najvjerojatnije noćas, nakon rasprave brojnih zastupnika koji su se prijavili, za predsjednika parlamenta biti izabran Tomislav Nikolić, vođa desničarske nacionalističke Srpske radikalne stranke, pišu srbijanski mediji. Drugi kandidat za to mjesto je Milena Milošević iz Demokratske stranke, koja je bliska proeuropskoj politici.

Neposredno prije početka sjednice, Demokratska stranka Srbije navela je da će podržati Nikolića jer je Srbiji "potreban parlament koji radi". Tom najavom dan je jasan znak da su pregovori između DS, DSS i G17 o formiranju nove vlade propali. Naime, Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije, tokom vikenda su razmijenile i odbile prijedloge druge strane za budući sastav vlade. Iako dogovora o vladi za sada još uvijek nema, predsjednik Srbije Boris Tadić tvrdi da će Skupštini Srbije u zakonskom roku predložiti mandatara za sastav nove vlade.

Nikolić je za B92 potvrdio da je formirana parlamentarna većina za izbor predsjednika Skupštine, ali da to još nije nova koalicija.

Tijekom rasprave više puta su spominjani "izdajnici", "mafijaši" i "lopuže", a za to je predstavnik radikala Aleksandar Vučić optuživao uglavnom predstavnike Demokratske stranke, prenio je B92. Tomislav Nikolić je, odgovarajući Dušanu Petroviću, kazao da mu preporučuje čitanje knjige "Ubojstvo mafijaškog premijera Zorana Đinđića". Prethodno je Petrović govorio o političkoj nedosljednosti radikala i DSS-a, povodom podrške Nikoliću za izbor na mjesto predsjednika parlamenta, i to ilustrirao knjigom Vojislava Šešelja, koja se zove "Politički ortakluk Kurve del Ponte i Kurve del Koštunice".

Ako do 14. svibnja u ponoć zastupnici ne izglasaju novu vladu, Skupština Srbije se raspušta i predsjednik Republike dužan je raspisati nove parlamentarne izbore.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika