09.05.2007. / 08:29

Autor: Stjepan Marković

SAD

Podignute optužnice protiv islamista koji su planirali napad u New Jereseyu

Ured saveznog tužitelja objavio je da su trojica optuženih Albanaca braća Dritan Duka (28), Shain Duka (26) i Eljvir Duka(23) boravili u Americi ilegalno i radili u krovopokrivačkoj tvrtci

Podignute su u utorak 8. svibnja optužnice protiv islamskih radikala, među kojima su i četvorica kosovskih Albanaca, zbog kovanja zavjere za napad na američke vojnike u bazi Fort Dix u New Jerseyu. Petoricu se optužuje za zavjeru dok se šestog uhićenika tereti za pomaganje i podržavanje ilegalnog posjedovanja oružja kod petorice optuženih.

"Filozofija koja diljem svijeta podržava i ohrabruje 'džihad' protiv Amerikanaca, došla je živjeti u New Jersey i ugrozila živote naših građana kroz te optužene", kazao je savezni tužitelj nadležan za New Jersey, Christopher Christie na konferenciji za novinare.

Teroriste su pripadnici FBI uhitili u ponedjeljak 7. svibnja navečer po lokalnom vremenu u Cherry Hillu u New Jerseyu, Skupina je uhićena u ponedjeljak navečer, a u utorak 8. svibnja su izvedeni pred savezni sud u Camdenu. Određen im je pritvor bez jamčevine do saslušanja u petak.

Ured saveznog tužitelja objavio je da su trojica optuženih Albanaca braća Dritan Duka (28), Shain Duka (26) i Eljvir Duka(23) boravili u Americi ilegalno i radili u krovopokrivačkoj tvrtci. Šesti optuženi, Agron Abdullahu (24), također Albanac s Kosova, imao je legalni useljenički status i posao. Sva petorica su živjela u u Cherry Hillu, oko 16 km istočno od Philadelphije, nedaleko od baze Fort Dixa koju su htjeli napasti.

Skupina je planirala poslati šest ili sedam ljudi u Fort Dix da "napadnu i ubiju najmanje stotinu vojnika uz korištenje minobacača, tromblona i automatskog oružja", rekao je tužitelj Christie.

"U ovome trenutku nema dokaza da je skupina primila upute od međunarodne terorističke organizacije", ocijenio je glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow, sugerirajući da okolnosti slučaja traže oštar odgovor pravosuđa SAD.

Sud u Camdenu objavio je 27 stranica izjava pod prisegom, transkripata razgovora i izjava optuženih, koje su snimila dva agenta FBI-a ubačena u skupinu početkom 2006.

"Moja namjera je udariti u veliku koncentraciju vojnika. Pogodite četiri ili pet Humveeja i zapalili ste cijelo mjesto, povlačite se kompletni i bez gubitaka", navodi se izjava Jordanca Shnewera u dokumentima.

"Nije mi važno hoću li biti zatvoren, uhićen ili odveden. Ili ako umrem, nije važno. Činim to u Alahovo ime", citiran je optuženi Serdar Tatar.

Najmlađi od braće Duka, Eljvir snimljen je kako govori: "Na kraju, kada se radi o obrani tvoje vjere, kada netko napada tvoju vjeru, tvoj način života, tada ideš u džihad". Njegov brat Shain, citiran je s riječima "možemo nanijeti puno štete sa sedam ljudi. Možemo napraviti velike stvari".

Tužitelj Christie ocijenio je da je uhićenje šestorice primjer onoga što bi američke snage sigurnosti trebale raditi nakon napada 11. rujna 2001. "ići korak ispred onih koji pokušavaju naškoditi nevinim građanima SAD".

Šestorica muškaraca sustavno su nadzirala vojnu bazu, a uhićeni su pri navodnom pokušaju da kupe automatske puške AK-47 kako bi izveli svoj plan.

Nabavku pušaka AK-47 i M-16, sugerirao im je jedan od ubačenih agenata FBI-a, nudeći svoje posredovanje. Do uhićenja je došlo kad se par optuženih pojavio na sastanku s trgovcem oružjem, koji je isto tako bio doušnik FBI-a.

Optuženi su vježbali gađanje s puškama za "paintball" i s pravim oružjem u ruralnom području planine Poconos. Također su, kako navode izvori, gledali video snimke Osame bin Ladena u kojima on poziva na mučeništvo.

Istraga protiv njih otvorena je u siječnju 2006. kada je netko od optuženih donio video snimku s vježbe gađanja na Poconosu u lokalnu videoteku, tražeći da im se "isprži" kopija na DVD. Zaposlenik trgovine, koji je pogledao snimku, nazvao je FBI, koji je odmah otvorio istragu. Predstavnik FBI Weiss u utorak je radnika videoteke nazvao "neopjevanim junakom".

Skupina je izviđala oko zrakoplovne baze Dover i baze Fort Monmouth prije nego što su se odlučili za Fort Dix, bazu koja služi za mobiliziranje snaga za Irak i Afganistan, a 1999. u nju su primani izbjeglice s Kosova.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika