09.05.2007. / 12:40

Autor: Stjepan Marković

SRBIJA

Manjine zabrinute zbog izbora Nikolića

Prošle je nedjelje bila 15. obljetnica od početka progona oko 30.000 Hrvata iz Srijema, do kojega je došlo zbog prijetnji i pritisaka članova Srpske radikalne stranke

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Branko Horvat izjavio je da je "zabrinut i zatečen" zbog izbora Tomislava Nikolića za predsjednika Skupštine Srbije. On strahuje da bi ekstremisti posljednje događaje na političkoj sceni mogli protumačiti kao ohrabrenje, što bi, kako je rekao, za posljedicu moglo imati pojavu novih nedjela "koje smo već imali prigodu vidjeti".

Zabrinutost za položaj nacionalnih manjina u Vojvodini izrazio je vojvođanski premijer rekavši "da se nacionalne manjine dobro sjećaju načina na koji su se radikali ponašali tijekom 90-tih u Srijemu i u drugim dijelovima Vojvodine".

Predsjednica Nacionalnog vijeća Slovaka Ana Tomanova Makanova kaže da je ne bi čudilo da dođe do porasta međunacionalnih incidenata, jer sada nitko "ne radi na uspostavi normalnih odnosa među manjinama i pripadnicima većinskog naroda, a odnosi su pogoršani".

S druge strane, predstavnik mađarske nacionalne manjine Laszlo Jozsa ističe da ne treba trenutačnu političku situaciju povezivati s porastom nacionalizma, te da ne vjeruje da bi srbijansko društvo dopustilo sukobe s nacionalnim manjinama.

Prošle je nedjelje bila 15. obljetnica od početka progona oko 30.000 Hrvata iz Srijema, do kojega je došlo zbog prijetnji i pritisaka članova Srpske radikalne stranke.

Predsjedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju se pred Haškim tribunalom sudi po optužnici koja ga, među ostalim, tereti i za etničko čišćenje u Vojvodini.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika