10.05.2007. / 18:33

Autor: Stjepan Marković

SEECP

Rehn: Ukoliko se provedu reforme Hrvatska u EU do 2010.

"Ključ nije u Bruxellesu, nego u reformama ovdje. Reforma pravosuđa je važna jer je to temelj funkcioniranja cijelog društva, temelj slobode građana, ekonomskog rasta, stvaranja povoljnih uvjeta za rad građana i tvrtki", kazao je Rehn

Hrvatska bi mogla postati članica Europske unije do kraja desetljeća ukoliko provede reforme koje se zahtijevaju u predpristupnim pregovorima, kazao je u četvrtak europski povjerenik za proširenje Olli Rehn dodajući da se osobno veseli ulasku Hrvatske u Uniju. Rehn u Zagrebu sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP). Rehn se sastao s Vesnom Pusić, čelnicom Hrvatske narodne stranke, koja je potpredsjednica Europske liberalno-demokratske i reformske stranke, čiji je on član.

"Ključ nije u Bruxellesu, nego u reformama ovdje. Reforma pravosuđa je važna jer je to temelj funkcioniranja cijelog društva, temelj slobode građana, ekonomskog rasta, stvaranja povoljnih uvjeta za rad građana i tvrtki", kazao je Rehn.

Tehnički pregovori Hrvatske s EU su u punom jeku, kazao je Rehn, naglasivši da očekuje da će biti otvoreno još nekoliko poglavlja za vrijeme njemačkog predsjedanja Unijom.

Naglasio je potrebu bolje informiranosti građana o EU što je zadatak vlade, administracije, oporbenih stranaka i svih političkih faktora i institucija.

Vesna Pusić je rekla kako Rehn, kao europski povjerenik za proširenje, ima bitan utjecaj na europsku politiku proširenja i profiliranje Europe u budućnosti.

"On je sa svojim odmjerenim, kritičkim i dobronamjernim pristupom, prema Hrvatskoj i prema cijeloj regiji pokazao ono što je smisao ulaska u EU - povećanje kvalitete života i institucija u vlastitoj zemlji što sve više postaje hrvatska realnost", dodala je.

Na pitanje o situaciji u Srbiji Rehn je odgovorio da vjeruje srpskom predsjedniku Borisu Tadiću i premijeru Vojislavu Koštunici te demokratskim snagama da će se uspjeti okrenuti od nacionalističke prošlosti i usmjeriti se prema europskoj budućnosti. Osvrćući se na nedavni izbor Tomislava Nikolića, člana Srpske radikalne stranke, za predsjednika Skupštine Srbije, Rehn je rekao da je Srbija u dva dana otišla 20 godina unazad.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika