10.05.2007. / 19:04

Autor: Stjepan Marković

SRBIJA

Tadić najavio nastavak pregovora s Koštunicom

DSS je ranije u pregovorima zahtijevao da Koštunica ostane premijer, te da ta stranka zadrži ministarstvo policije i Sigurnosno-informativnu agenciju (BIA), a po nekim informacijama i Ministarstvo obrane, na što DS nije pristajao

Nakon šestosatne sjednice u četvrtak Predsjedništvo Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića uputilo je priopćenje medijima u kojem se navodi da će se sljedećih nekoliko dana "nastaviti napori" da Srbija dobije demokratsku vladu i predsjednika Skupštine Srbije.

DS također navodi da smatra da "u iznimno važnom povijesnom trenutku u kojem se Srbija danas nalazi, nastavak europskih integracija uz očuvanje teritorijalnog integriteta nije moguće ostvariti ukoliko dođe do nasilnog prekida povijesno-političkog tijeka određenog 5. listopada 2000. godine", (kad je pao Miloševićev režim).

Dogovor "stranaka s demokratskim predznakom" je došao u pitanje nakon serije neuspješnih pregovora između Tadićevog DS-a, Koštuničinog DSS-a i G17 plus Mlađana Dinkića koji je kulminirao svađama i međusobnim optuživanjem u ponedjeljak i utorak prilikom konstitutivne sjednice Skupštine Srbije. Na toj sjednici Tomislav Nikolić, Šešeljev zamjenik iz Radikalne stranke, postao je predsjednik parlamenta uz pomoć glasova Koštuničina DSS-a.

DSS je ranije u pregovorima zahtijevao da Koštunica ostane premijer, te da ta stranka zadrži ministarstvo policije i Sigurnosno-informativnu agenciju (BIA), a po nekim informacijama i Ministarstvo obrane, na što DS nije pristajao.

Predsjednik Srbije Boris Tadić je u utorak, nakon izbora Nikolića za predsjednika Skupštine, zatražio od Srpske radikalne stranke, DSS-a i Socijalističke partije da ga do petka, 11. svibnja, obavijeste imaju li skupštinsku većinu za formiranje nove vlade, kako bi u suprotnom mogao u ponedjeljak, 14. svibnja kad istječe ustavni rok za njeno formiranje, raspustiti Skupštinu Srbije i raspisati nove parlamentarne izbore.

Izbor Nikolića za predsjednika parlamenta osudili su kosovski Srbi. Voditelj zastupničke skupine Srpske liste za Kosovo Ranđel Nojkić izjavio je da je Nikolićev izbor loše rješenje za Srbiju, za sve Srbe, posebice za kosovske i to zbog toga što je u tijeku proces utvrđivanja statusa Kosova. Da su se Srbi našli u teškoj situaciji potvrđuju i reakcije međunarodne zajednice, rekao je Nojkić i dodao da je izbor Nikolića zapravo pokušaj da se na vlast u Srbiji dovedu snage koje su poražene u listopadu 2000. godine.

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća središnjeg Kosova Dragan Veljić podsjetio je da su Srpska radikalna stranka i Socijalistička partija Srbije donijele puno nevolja srpskom narodu i naglasio da će izbor Nikolića otežati ostvarivanje zahtjeva srpske strane u odlučivanju o Kosovu.

Albanski dužnosnici i političari su ocijenili da je izbor Tomislava Nikolića za predsjednika Skupštine unutarnje pitanje Srbije i da je to pokušaj povratka stare politike koja je nanijela puno zla ne samo kosovskim Albancima. Oni se međutim nadaju da najnoviji događaji u Srbiji neće utjecati na rješavanje statusa Kosova.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika