11.05.2007. / 15:03

Autor: Nina Tomljanović

ZADAR

Tonči Tadić za proglašenje Jadrana osjetljivom zonom

"Uvidjevši brojne opasnosti koje prijete Jadranu posebice mogućom realizacijom projekta Družba Adria, Hrvatska treba učiniti sve da potakne projekt proglašenja Jadrana posebno osjetljivom zonom", rekao je Tadić

Na konferenciji za novinare održanoj u petak, u Zadru, potpredsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Tonči Tadić pozvao je Vladu da potakne proglašenje Jadrana posebno osjetljivom zonom.

"Uvidjevši brojne opasnosti koje prijete Jadranu posebice mogućom realizacijom projekta Družba Adria, Hrvatska treba učiniti sve da potakne projekt proglašenja Jadrana posebno osjetljivom zonom", rekao je Tadić.

Dodao je i da Međunarodna pomorska organizacija (IMO) može proglasiti Jadran posebno osjetljivom zonom , te da je to već učinjeno u nizu slučajeva u svijetu.

U nastavku konferencije za novinare potpredsjednik HSP-a je kazao da je početkom svibnja bio na sastanku Kluba zastupnika parlamenata mediteranskih zemalja. U zaključke s tog sastanka ugrađen je i poziv svim mediteranskim zemljama da Jadransko more proglase osjetljivim područjem, rekao je potpredsjednik HSP-a.

Kada je riječ o projektu Družba Adria, Tadić je rekao da je posljednjih godina Vlada postupno napuštala taj projekt. No, ustvrdio je da hrvatski predsjednik Stjepan Mesić "i dalje nastupa kao ruski lobist i da iz nepoznatih razloga nastoji dovesti ruskog predsjednika Putina u Hrvatsku". "Nemamo ništa protiv dobrih odnosa s Rusijom, ali Hrvatska mora zaštiti svoje interese", rekao je Tadić.

Po njegovim riječima,HSP se nikad nije protivio transportu nafte kopnom, ali se uvijek protivio i protivi se izvozu tuđe nafte Jadranskim morem. To je jednako besmisleno kao da pustite tuđu kanalizaciju kroz svoje dvorište, kazao je Tadić te dodao da je projekt Družba Adria zamišljen kako bi se izvozila sibirska nafta preko Omišlja na Krku, a odatle Jadranskim morem na prekooceanska odredišta.

Vezane vijesti

Hrvatska između Dunava i Jadrana

Hrvatska između Dunava i Jadrana

Konferencija naslovljena "Unaprjeđivanje poslovne suradnje u okviru Strategije Europske unije za dunavsku regiju" je podsjetila na prilike koje se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika