11.05.2007. / 18:00

Autor: Nina Tomljanović

DEN HAAG

Carla del Ponte protiv predsjedanja Srbije u Vijeću Europe

Del Ponte je napisala pismo "misleći na žrtve genocida koji su počinili Ratko Mladić i Radovan Karadžić", vojni i politički vođa bosanskih Srba, glavni krivci za genocid u Srebrenici, gdje je u srpnju 1995. godine ubijeno gotovo 8.000 muslimana

Protiv predsjedanja Srbije u Vijeću Europe, prosvjedovala je glavna tužiteljica Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte, navodi se u pismu koje je uputila glavnom tajništvu te ustanove.

U pismu koje nosi nadnevak od 19. travnja, "glavna tužiteljica smatra da je zapravo neprilično da država koja štiti bjegunce, krši statute suda, rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i Konvenciju o genocidu predsjeda Vijećem Europe", izjavila je za agenciju France-Presse njezina glasnogovornica Olga Kavran.

Del Ponte je napisala pismo "misleći na žrtve genocida koji su počinili Ratko Mladić i Radovan Karadžić", vojni i politički vođa bosanskih Srba, glavni krivci za genocid u Srebrenici, gdje je u srpnju 1995. godine ubijeno gotovo 8.000 muslimana, dodaje Kavran.

Srbija je u petak u Strasbourgu na šest mjeseci preuzela predsjedanje Ministarskim odborom, izvršnim tijelom Vijeća Europe, u prilikama zabrinutosti EU-a i političke krize u Srbiji nakon izbora ultranacionalista i euroskeptika Tomislava Nikolića za predsjednika srbijanske skupštine.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika