12.05.2007. / 18:09

Autor: Ante Pavić

PERZIJSKI ZALJEV

Cheney s palube nosača aviona prijeti Iranu

Dick Cheney, potpredsjednik SAD-a ponovno je zaprijetio je Iranu vojnom intervencijom ukoliko ne prestane s obogaćivanjem urana. Iako njegova prijetnja Teheranu nije neka novina u odnosima s tom zemljom, ovaj put je to učinio na palubi američkog nosača aviona John C. Stennis koji je usidren samo 240 kilometara od iranske obale. Ova poruka upućena je tjedan dana od razgovora američke državne tajnice Condoleezzom Rice s iranskim ministrom vanjskih poslova Manuscherom Mottakijem. Ovo je samo nastavak strategije američke administracije prema Iranu, koja se temelji pritisku na Iran uz istodoban pokušaj pregovaranja s tom zemljom, a neki američki analitičari smatraju da takva politika neće dovesti do smanjivanja tenzija i da u Teheranu neće pomisliti ništa drugo nego da ih Condoleezza Rice želi prevariti.

U Perzijskom zaljevu smještena su dva nosača aviona s pratećim grupama. SAD i njegovi saveznici vjeruju da Iran obogaćuje uran kako bi napravio atomsko oružje, dok Teheran tvrdi da je njegov nuklearni program namijenjen isključivo u civilne svrhe. Osim toga, američka administracija optužuje Iran da pobunjenike u Iraku opskrbljuje oružje te je Teheran označen kao glavni kreator kaosa u Iraku.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika