13.05.2007. / 10:36

Autor: Goran Jurić

SRBIJA

Prekinuta sjednica Skupštine Srbije

Sjednica koja je započela u subotu navečer, a prekinuta u ranim jutarnjim satima i ovoga je puta obilovala uvredama na račun političkih protivnika, ali i međunarodne zajednice, te drugih neistomišljenika

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Srbije raspravljalo se o razrješenju njezina novoizabranog predsjednika, radikala Tomislava Nikolića. Sjednica je prekinuta u 2:30 ujutro, a nastavak se očekuje danas u 11 sati.

Nikolića su na mjesto predsjednika Skupštine Srbije doveli glasovi vlastite Srpske radikalne stranke, Socijalističke partije Srbije i Demokratske stranke Srbije na čelu sa Vojislavom Koštunicom. Odabir radikala na mjesto predsjednika Skupštine osudili su Europa i europske institucije.

Nikolićev izbor ubrzao je, međutim, dogovor srbijanskih parlamentarnih stranaka oko osnutka nove proeuropske vlade nakon gotovo četiri mjeseca blokade uz uvjet da Nikolić bude smijenjen ili podnese ostavku.

Sjednica koja je započela u subotu navečer, a prekinuta u ranim jutarnjim satima i ovoga je puta obilovala uvredama na račun političkih protivnika, ali i međunarodne zajednice, te drugih neistomišljenika. Jedinstveni su bili samo u čestitkama i pljesku pobjednici Eurosonga Mariji Šerifović, navode mediji u Beogradu.

Rasprava o razrješenju Nikolića, samo četiri dana nakon izbora, radikalima je teško pao pa su na početku zasjedanja najavili da su "odmorni i naspavani te da će maksimalno koristiti Poslovnik i zastupnička prava kako bi Nikolić u predsjedničkoj fotelji sjedio koji sat više".

Tijekom noćne rasprave Nikolić je odbio prijedlog Tadićeve Demokratske stranke (DS) da se rasprava o njegovom razrješenju i izbor Oliver Dulića (DS) za novog predsjednika srbijanskog parlamenta objedine, pa je Dušan Petrović u ime DS-a taj prijedlog povukao.

Potom je Nikolić, nakon dvosatne rasprave tijekom koje su se za govornicom najčešće nalazili zastupnici radikala, vođenje sjednice prepustio najstarijem potpredsjedniku i nekada bliskom Miloševićevu suradniku, socijalistu Milutinu Mrkonjiću.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika