14.05.2007. / 12:40

Autor: Martina Zeković, Nina Tomljanović

SRBIJA

Sanader: "Nikolićeva ostavka je dobra vijest"

Podnoseći ostavku Nikolić je ponovio da je Koštunica od njega zatražio da preuzme dužnost predsjednika parlamenta jer se, kako je rekao, "bojao da će ga Tadić izdati"

"Odlazak radikala Tomislava Nikolića sa mjesta predsjednika srbijanske Skupštine prije svega je dobar za Srbiju", rekao je u ponedjeljak hrvatski premijer Ivo Sanader nakon što je sa stranačkim izaslanstvom u Zagrebu položio vijenac na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana povodom 85 obljetnice njegova rođenja. "Sigurno je dobro za Srbiju da se proeuropska i prodemokratska parlamentarna većina i Vlada ponaša onako kako se ponašamo svi u Europi", dodao je.

Naime, u nedjelju poslije podne, radikal Tomislav Nikolić podnio je ostavku na dužnost predsjednika srbijanskog parlamenta. Ostavku je podnio rekavši kako "mira u Srbiji neće biti" ako "vlada mirno prihvati oduzimanje Kosova".

Po poslovniku, Nikolićeva se ostavka konstatira bez rasprave, a trenutno predsjedavajući socijalist Milutin Mrkonjić, nastavak sjednice zakazao je za ponedjeljak. Sjednica bi se u ponedjeljak trebala nastaviti raspravom o Prijedlogu zakona o ministarstvima na koji je podneseno više od 90 amandmana, nakon čega slijedi izbor vlade, čiji rok istječe u utorak u ponoć.

Nikolić je, kao što je i najavio novinarima, ostavku podnio nakon rasprave u parlamentu, a prije glasovanja zastupnika o njegovoj smjeni. Podnoseći ostavku Nikolić je ponovio da je Koštunica od njega zatražio da preuzme dužnost predsjednika parlamenta jer se, kako je rekao, "bojao da će ga Tadić izdati".

Nikolić je rekao da će "Srbija ostati bez Kosova koje će EU uzeti, dok ga Rusija brani, a Srbija će ponovno biti na ispitu. Radikali će se opredijeliti za Rusiju i povesti narod u borbu, ako vlada mirno prihvati oduzimanje Kosova, radikali neće. Neće biti mira u Srbiji".

U nedjeljnoj raspravi, potpredsjednica parlamenta iz redova radikala Nataša Jovanović posebno je napala, kako je rekla, "ustašku HRT koja je o krizi u Srbiji napravila posebnu emisiju, pa i glasovanje koliko je Nikolić opasnost za Balkan", a spomenula je i vođu LDP-a Čedomira Jovanovića koji je govorio u toj emisiji.

U raspravi je Jovanović upozorio da je u srbijanskoj skupštini ugroženo dostojanstvo ljudi te da je politička obveza njegove stranke da kaže kako "Koštunica danas ne smjenjuje Nikolića nego sebe jer je nastalo ozračje kojega se stidi". Koštunica je po njemu nasljednik Miloševića i nastavlja kreirati njegovu politiku koja može biti pogubna. "Koštunica plaši Srbiju Nikolićem i preuzima presudnu odgovornost za urušavanje političkog života u Srbiji.

Zloupotrebljena je srbijanska skupština, pa i sami radikali budući da Koštuničina stranka nije objasnila zašto su prije pet dana glasovali za Nikolića, a sada traže njegov žurni opoziv", kazao je Jovanović upozoravajući da je njegova stranka i prije pet dana izbor Nikolića smatrala pogreškom te da će se truditi da se takva pogreška ne ponovi tijekom izbora nove srbijanske vlade.

Radikal Aleksandar Vučić na kraju je, uz brojne optužbe na račun proeurospkih stranaka, nevladinih udruga, nekih radio postaja kao što su B-92, ali i RTS, te Koštuničinih demokrata najavio da će "Nikolić podnijeti ostavku, ali Srbija to oprostiti neće".

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika