18.05.2007. / 12:00

Autor: Nina Tomljanović

ZAGREB

Zagrebačko sveučilište i Institut Ruđer Bošković potpisali Sporazum o suradnji

Dvije će institucije surađivati i na učinkovitijemu korištenju i nabavi kapitalne opreme od zajedničkoga interesa te na sudjelovanju na međunarodnim projektima

U petak su Sveučilište u Zagrebu i Institut "Ruđer Bošković" (IRB) u rektoratu zagrebačkoga Sveučilišta potpisali Sporazum o suradnji u području visokoga obrazovanja i znanosti u okviru zajedničkih interesa, među kojima je i izvedba nastave na svim razinama studija - od preddiplomskih do specijalističkih i doktorskih studija.

Sporazum je na snagu stupio potpisom rektora zagrebačkoga Sveučilišta Alekse Bjeliša i ravnatelja IRB-a Mladena Žinića, pa će tako te dvije najveće hrvatske akademske ustanove od sada imati i formaliziranu suradnju na znanstveno-istraživačkim projektima te u uspostavi novih doktorskih studija što, po riječima potpisnika, pruža veliku mogućnost suradnje.

Potpisanim sporazumom regulirano je i da će sastavnica Sveučilišta koja organizira studij pokrenuti postupak izbora u naslovna zvanja za istraživače IRB-a dok sudjeluju u nastavnome dijelu studija. Tako se i za istraživače, koji su dva puta birani u naslovno zvanje redovitoga profesora, neće provoditi daljnji postupci izbora te će se, njihovim sudjelovanjem u nastavnome dijelu studija, podrazumijevati da su u naslovnom zvanju redovitoga profesora.

Dvije će institucije surađivati i na učinkovitijemu korištenju i nabavci kapitalne opreme od zajedničkoga interesa te na sudjelovanju na međunarodnim projektima. Za Bjeliša i Žinića posebice je važno što će u izvođenju nastave sudjelovati znanstveni novaci jer smatraju da je za mlade istraživače važno da se izgrađuju kao pedagozi.

Žanić je istaknuo da će Sporazum pridonijeti ubrzavanju prijenosa brojnih znanstvenih postignuća i spoznaja, do kojih dolaze 'ruđerovi' istraživači, u proces školovanja i usavršavanja studenata na hrvatskom najvećem sveučilištu, a time i do sustavnoga osiguravanja visoko-školovanoga stručnog kadra nužnog za razvoj Hrvatske kao društva utemeljenog na znanju.

Sporazum je temeljni dokument za razne vidove suradnje u znanstveno-istraživačkim djelatnostima i visokome obrazovanju, naročito u području doktorskih studija, kaže rektor Bjeliš.

Sporazumom je također utvrđeno da će dvije institucije osnovati zajednički Savjet za suradnju u kojemu će biti rektor Sveučilišta i ravnatelj IRB-a te po dva predstavnika svake institucije. Savjet će se sastajati redovito svaka četiri mjeseca i o svom će radu izvještavati Senat i Znanstveno vijeće IRB-a.

Uz predstavnike Sveučilišta i IRB-a potpisivanju Sporazuma nazočio je i državni tajnik za znanost Dražen Vikić-Topić koji je izrazio zadovoljstvo što je time konačno formalizirana suradnja dviju institucija, koja je, podsjetio je, potaknuta još 2004. godine.

Vezane vijesti

'Mora se stati na kraj korupciji u visokom obrazovanju'

'Mora se stati na kraj korupciji u visokom obrazovanju'

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović nedopustivim je ocijenio da profesori pojedinih fakulteta pristup ispitu uvjetuju kupnjom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika