19.05.2007. / 11:08

Autor: Martina Zeković

SUSPENDIRANI TRAIAN BASESCU

Referendum o smjeni rumunjskog predsjednika

Na referendumu koji će se u subotu održati u Rumunjskoj, odlučit će se hoće li smijeniti predsjednika Traiana Basescua, kojeg je parlament u travnju privremeno udaljio s položaja. Referendumsko pitanje na koje će odgovarati oko 18,2 milijuna birača glasi: "Jeste li za smjenu Traiana Basescua?".

Basescua je parlament privremeno udaljio s položaja zbog "povrede Ustava", a njegovu je dužnost u međuvremenu obnašao Nicolae Vacaroiu, bivši predsjednik Senata. Izglasa li se smjena Basescua, Vacaroiu će nastaviti obnašati dužnost u iduća tri mjeseca, nakon čega će se raspisati prijevremeni predsjednički izbori.

Rumunji, međutim, daju podršku Basescuu, što pokazuju masovni skupovi i istraživanja javnog mnijenja pa se smatra da ga referendum neće koštati položaja.
Mnogi njegov povratak smatraju čak jedinom prilikom za iskorjenjivanje raširene korupcije koja je zahvatila sve segmente društva. Nakon što je došao na vlast 2004., omogućio je otvaranje arhiva komunističke tajne policije i prvi u zemlji službeno osudio komunizam. Vladajuće i oporbene stranke optužuju ga da je pohlepan za vlašću i manipulator, a tvrde i da je korumpiran i upleten u nezakonite aktivnosti tajne policije.

Vezane vijesti

Bivši rumunjski premijer pokušao samoubojstvo

Bivši rumunjski premijer pokušao samoubojstvo

Bivši rumunjski premijer Adrian Nastase (61), osuđen u srijedu na dvije godine strogog zatvora zbog korupcije, pokušao je samoubojstvo kada je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika