Objavljeno u Nacionalu br. 601, 2007-05-22

Autor: Željko Rogošić

SINJSKA ALKA

Alajčauš Ivan Zorica koči povratak trojice alkara

ČANOVI UPRAVE Viteškog alkarskog društva Ivan Čikara, Stipe Jukić i Ivan ZoricaČANOVI UPRAVE Viteškog alkarskog društva Ivan Čikara, Stipe Jukić i Ivan ZoricaU upravi Viteškog alkarskog društva nastala je pat pozicija u dogovoru o povratku Ognjena Preosta, Stipe Breke i Ivice Perića, trojice najtrofejnijih alkara. Predsjednik VAD-a Stipe Jukić trudi se nagovoriti alkarskog vojvodu Ivana Čikaru da prihvati povratak trojice alkara dogovoren s predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom, no u Sinju je svima jasno da se povratku trojke, koja se suprotstavljala politikantskoj manipulaciji Alkom, protivi bivši alajčauš Ivan Zorica. On kontrolira petoricu članova Uprave VAD-a, Ivana Čikaru, Tončija Bešlića, Ivu Delongu, Darka Jadrijevića i Peru Soldića. Zorica zna da je Čikara među posljednjima napustio jugoslavensku vojsku 1991. i izbjegao odlazak na Južno bojište. Čikara, koji glumi lojalnost HDZ-u i Sanaderu, a pripada Pašaliću i desnom bloku, odavno je Zoričin miljenik. Tonči Bešlić, kao član SKJ bio je miljenik poznatog alkarskog vojvode i Titova sinjskog generala Brune Vuletića, a sada je najpouzdaniji Zoričin operativac u Alki. Bio je načelnik Policijske postaje u Sinju u vrijeme ubojstva Anđele Bešlić, a zbog pogrešaka u obradi smijenjen je s te dužnosti.

Darko Jadrijević jedan je od rijetkih alkara koji nisu sudionici Domovinskog rata, a blizak je opciji Ivića Pašalića, kojeg je 2001. javno podržavao za predsjednika RH. Peru Soldića je u Upravu imenovala Hvidra i u Sinju se smatra da glasuje prema uputama Dražena Pavlovića, tadašnjeg predsjednika sinjske Hvidre upamćenog po prijetnjama likvidacijom Ivici Račanu i Stipi Mesiću. Ivo Delonga, intimni je prijatelj fra Mirka Marića, nekadašnjeg gvardijana svetišta Gospe Sinjske, idejnog začetnika otpora koalicijskoj vlasti i politizacije Alke, bliski prijatelj Ivana Zorice. Povratku trojice alkara protivi se desni blok koji je i izazvao krizu Alke, svjesno otežavajući dogovor Jukić - Mesić - Sanader o depolitizaciji Alke.

Vezane vijesti

Iva Majoli: Stipe i ja radimo na drugom djetetu

Iva Majoli: Stipe i ja radimo na drugom djetetu

Hvar će uskoro postati atraktivna destinacija za ljubitelje ženskog tenisa. Iva Majoli odigrat će meč protiv svoje jednako slavne kolegice i bliske… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika