22.05.2007. / 08:32

Autor: Nina Tomljanović

ISTRAŽIVANJE

Porast CO2 u svijetu sve više zabrinjava

Ubrzani porast emisije ugljičnog dioksida najvećim dijelom je posljedica veće potrošnje energije i porasta CO2 u proizvodnji energije

U svijetu su količine ugljičnog dioksida (CO2), glavnog krivca za staklenički učinak, koje se ispuštaju u atmosferu porasle na zabrinjavajući način između 2000. i 2004. godine, čak trostruko više nego u 1990-im, pokazuju rezultati  američke znanstvene studije.

Ispuštanje CO2 poraslo je za 3,1 posto početkom 2000. dok je u 1990-im bilo 1,1 posto na godinu, prema toj studiji objavljenoj na internetskoj stranici časopisa Nacionalne akademije znanosti.

Ubrzani porast emisije ugljičnog dioksida najvećim dijelom je posljedica veće potrošnje energije i porasta CO2 u proizvodnji energije.

"Unatoč znanstvenom konsenzusu da količine ispuštenog CO2 utječu na klimu, ne vidimo znakove napretka u smanjenju emisije toga plina, kako u razvijenim zemljama, tako i u zemljama u razvoju. Štoviše, u mnogim dijelovima svijeta idemo unatrag", ističe glavni autor studije, Chris Field, direktor odjela za svjetsku ekologiju pri institutu Carnegie.

Između 2000. i 2004. godine zemlje u razvoju, pogotovo Kina, bile su najveći krivci za pojačano ispuštanje ugljičnog dioksida, premda na njih otpada tek 40 posto ukupne količine CO2 u svijetu.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika