22.05.2007. / 15:06

Autor: Martina Zeković

SUĐENJE

Ekskluzivno emitiranje snimke priprema za Đinđićevo ubojstvo

Taj je video zapis tri i pol godine bio predmet rasprava na sudu. Naime, obrana je pokušavala spriječiti uvrštavanje snimke u dokaze i njezino javno emitiranje, dok je tužiteljstvo nastojalo uvjeriti sudsko vijeće da snimak razmotri prilikom donošenja presude

U emisiji Insajder na srbijanskoj televiziji B92, u utorak u 21 sat bio je ekskluzivno emitiran video zapis na kojem Zvezdan Jovanović, optuženi za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića, pokazuje mjesto na kojem je isprobavao pušku prije ubojstva. Tom je prilikom na Fruškoj gori pronađena čahura, koja je ista kao čahura pronađena na mjestu ubojstva Đinđića.

Taj je video zapis tri i pol godine bio predmet rasprava na sudu. Naime, obrana je pokušavala spriječiti uvrštavanje snimke u dokaze i njezino javno emitiranje, dok je tužiteljstvo nastojalo uvjeriti sudsko vijeće da snimak razmotri prilikom donošenja presude. Iako snimka datira iz 2003. godine, tek je početkom ove godine prikazana na suđenju, nakon što je sutkinja Nata Mesarević donijela odluku o njezinu emitiranju.

Sudačko vijeće odlučivalo je tri puta o ovoj snimci, ali tek odlukom Vrhovnog suda snimka nije uvrštena u dokaze obzirom da zakon o krivičnom postupku ne predviđa mogućnost da optuženi pokazuje mjesto zločina.

U emisiji Insajder prikazat će se rekonstrukcija svih prije Đinđićeva ubojstva, iskazi optuženih u istrazi, njihove obrane pred sudom i svi pritisci sa kojima se sud suočavao u protekle tri i pol godine.

Sudsko vijeće presudu će izreći u srijedu u 11.30 sati, a za vrijeme izricanja presude, Demokratska omladina je najavila akciju pod nazivom "I četrdeset godina je malo" koja će se održati ispred Specijalnog suda. Tim protestom ne žele vršiti pritisak na sud već žele iznijeti mišljenje da je za optužene malo i 40 godina zatvora koje mogu dobiti.

Za ubojstvo premijera Đinđića, ubijenoga u dvorištu zgrade Vlade Srbije u Beogradu, optuženi su Milorad Ulemek Legija, bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije (JSO) MUP-a Srbije, tzv. Crvenih beretki, pripadnik te postrojbe Zvezdan Jovanović, optužen da je iz snajperske puške ubio premijera i teško ranio njegovog tjelohranitelja Milana Veruovića te još nekoliko pripadnika JSO-a, kao i pripadnika kriminalnog "zemunskog klana", od kojih su petorica još u bijegu.

Vezane vijesti

Dubrovački biskup razriješio dužnosti župnika Sinanovića

Dubrovački biskup razriješio dužnosti župnika Sinanovića

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u ime Dubrovačke biskupije izrazio je duboko žaljenje zbog tragičnog događaja koji se tijekom protekle noći… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika