25.05.2007. / 13:28

Autor: Marko Biočina

SRBIJA

Jugoslaveni traže status nacionalne manjine

Srpski "jugonostalgičari" pod vodstvom stanovitog Blaška Gabrića iz Subotice najavili su da će od novoga predsjednika Skupštine Srbije Olivera Dulića tražiti da se zajednici onih koji se smatraju Jugoslavenima osigura status nacionalne manjine.

Dulić se navodno i sam izjasnio kao Jugoslaven, pa se stoga i od njega očekuje da učini nešto po tom pitanju, kaže Gabrić, navodeći da se na posljednjem popisu stanovništva opredijelilo oko 80.000 građana Srbije, izjasnilo kao Jugoslaveni.

Oko ove inicijative ne postoji konsenzus stručne javnosti. Tako bivši predsjednik Ustavnog suda Srbije Slobodana Vučetić smatra kako se Jugoslavenima ne može dati status nacionalne manjine, jer „nacionalne manjine postoje samo u onim državama u kojima postoji jedan korpus pripadnika određenog naroda koji ima svoju matičnu državu izvan granica ove države“, dok direktor službe srpske vlade za ljudska i manjinska prava Petar Lađević smatra kako takav prijedlog zaslužuje pozornost, te kako ga ne treba a priori odbaciti.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika