31.05.2007. / 15:33

Autor: Marijana Zrinjski

ITALIJA

Zatvorenici mole smrtnu kaznu

Tisuće zatvorenika koji izdržavaju doživotnu zatvorsku kaznu u Italiji uputili su pismo talijanskom predsjedniku Giorgiu Napolitanu s molbom da ponovo vrati mogućnost smrtne kazne. Iskreno pismo koje je prenijela talijanska Republica, napisao je osuđeni mafijaš, 52- godišnji Carmelo Musumeci, a potpisalo ga je 310 zatvorenika.

«Umoran sam od sporog umiranja svaki dan. Želimo umrijeti samo jednom. Tražimo da se naše doživotne kazne zamijene sa smrtnom kaznom», kazao je Musumenci koji je u zatvoru već 17 godina, a tijekom tog razdoblja aktivno je radio na svom obrazovanju. Završio je srednju školu i pravo. Usprkos tome, kako je napisao predsjedniku, njegova budućnost jednaka je njegovoj prošlosti, sadašnjost ne postoji, a svaka nada umire.

Iako je Napolitano nerijetko govorio o potrebi mijenjanja sustava izdržavanja zatvorskih kazni, kazao je da o želji zatvorenika da se vrati smrtna kazna, mora odlučiti vlada i parlament.

Italija je nakon drugog Svjetskog rata ukinula smrtnu kaznu. Prema nekim zakonima, zatvorenici koji služe doživotnu mogu se izboriti za uvjetno otpuštanje nakon odsluženih 26 godina radi dobrog ponašanja.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika