01.06.2007. / 19:05

Autor: Nina Tomljanović

PITANJE KOSOVA

Najviši dužnosnici o izmjenama nacrta rezolucije o Kosovu

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu rekao je kako zapadne zemlje nastoje osigurati tekst koji će podržati sve druge zemlje, uključujući Rusiju

Najnovije izmjene u predloženom nacrtu rezolucije o Kosovu u Vijeću sigurnosti UN-a ne zadiru u bit paketa Marttija Ahtisaarija te su kao takve prihvatljive za Kosovo, dok su srpski čelnici na Kosovu ocijenili kako se radi o retoričkim izmjenama, koje nisu prihvatljive za Srbe, kazali su najviši dužnosnici na Kosovu i neki stranački čelnici.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu rekao je kako zapadne zemlje nastoje osigurati tekst koji će podržati sve druge zemlje, uključujući Rusiju. Također je kazao da je telefonski razgovarao s posebnim izaslanikom SAD-a za status Kosova, Frankom Wisnerom, koji mu je zajamčio da proces u New Yorku ide na pravom smjeru te se očekuje usvajanje predložene rezolucije o Kosovu.

Kosovski premijer Agim Ceku izjavio je kako su unesene izmjene koncesija koja se čine Rusiji, ali da je i takav nacrt rezolucije prihvatljiv za Kosovo, upozorivši kako više nema potrebe za bilo kakvim koncesijama. Prema njegovim riječima, i nova rezolucija Kosovu omogućuje proglašenje neovisnosti i potvrđuje paket Marttija Ahtisaarija, na kojem će se temeljiti uređivanje kosovskog društva.

Kosovski dužnosnici rekli su da za razliku od ranijih izjava, ne treba govoriti o datumima i rokovima kada će se usvojiti nova rezolucija o Kosovu, ali smatraju da je od posebne važnosti to što SAD i Europska unija podržavaju plan bivšeg finskog predsjednika o budućem statusu Kosova i novu rezoluciju.

Član kosovskog pregovaračkog tima Veton Surroi rekao je da izmjene ne predstavljaju problem za Kosovo, ali, prema njegovoj ocjeni, posljednje političke poruke pokazuju da Rusija neće prihvatiti najnovije koncesije.

Rada Trajković iz Srpskog nacionalnog vijeća Kosova izjavila je da politički predstavnici Srba na Kosovu ne misle da će bilo kakve izmjene zadovoljiti njihove interese u vezi rezolucije ili paketa Marttija Ahtisaarija. Dodala je da se kod najnovijih izmjena nacrta rezolucije više radi o retoričkim izmjenama. Po njezinim riječima, Ahtisaarijev plan ostaje problem za Srbe.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika