Objavljeno u Nacionalu br. 603, 2007-06-05

Autor: Marijana Zrinjski

OPERA

Najljepše arije operne elite

SVETLA VASSILEVA, bugarska sopranistica svjetskoga glasaSVETLA VASSILEVA, bugarska sopranistica svjetskoga glasa"Bilo je fantastično", rekla je Svetla Vassileva, bugarska sopranistica svjetskoga glasa nakon koncerta Opera pod zvijezdama održanog na Šalati u Zagrebu prošloga petka. Taj dobrotvorni koncert, čiji je prihod namijenjen bolnici Dr. Tomislav Bardek u Koprivnici, organizirao je Dražen Siriščević, urednik i voditelj televizijske emisije Opera box, a na njemu su nastupili i tenor Tomislav Mužek, bariton Miljenko Turk i bas Giorgio Surian. Uz pratnju Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije kojim je dirigirao Ivo Lipanović, operni su pjevači izveli ponajljepše arije iz opera Gioacchina Rossinija, Gaetana Donizettija, Antonina Dvoržaka, Charlesa Gounoda, Ruggera Leoncavalla, P. I. Čajkovskog, Giuseppea Verdija i Giacoma Puccinija. "Šteta što se nije tražila karta više", rekao je Dražen Siriščević, "jer su ovo izvrsni izvođači i koncert je bio garantirano dobar. Kad se nešto dogodi u popularnoj glazbi, to odmah iziđe na naslovnicama novina, no značajan trenutak u operi mediji jedva zabilježe." Glavna zvijezda večeri, Svetla Vassileva, karijeru je započela u Los Angelesu ulogom u operi Turandot, a kasnije je nastupala na najpoznatijim pozornicama u San Franciscu, Washingtonu, Beču i Veroni.

DRAŽEN SIRIŠČEVIĆ, organizator koncerta, s Giorgiom Surianom, Miljenkom Turkom i Tomislavom MužekomDRAŽEN SIRIŠČEVIĆ, organizator koncerta, s Giorgiom Surianom, Miljenkom Turkom i Tomislavom MužekomU karijeri je surađivala s Placidom Domingom i vrhunskim dirigentima Zubinom Mehtom i Riccardom Mutijem. Kada nije na kojoj turneji, Vassileva sa suprugom i kćeri živi u Toskani. "Kada bi barem Bugari bili tako dobri organizatori kao Hrvati. Tako bih voljela pjevati u Bugarskoj, ali već se godinama ne mogu dogovoriti oko termina", rekla je s gorčinom Vassileva koja nikad nije nastupila u domovini. Za zagrebački nastup ima samo riječi hvale: "Orkestar je bio odličan, moj partner Tomislav Mužek također, a publika je, kao i uvijek u Zagrebu, bila izvanredna."

15 godina emitiranja emisije 'Opera box'

Zagrebačke dobrotvorne koncerte pod nazivom Opera pod zvijezdama na Šalati - gdje se izvode najljepše arije iz najpopularnijih opera - već godinama organizira Dražen Siriščević, a ovogodišnjim je ujedno obilježeno 15 godina emitiranja televizijske emisije "Opera box".

Vezane vijesti

Neodoljiva Puccinijeva "Manon Lescaut" prvi put u izvedbi riječke opere

Neodoljiva Puccinijeva "Manon Lescaut" prvi put u izvedbi riječke opere

U riječkom HNK Ivana pl. Zajca večeras će se održati premijera Manon Lescaut, slavne Puccinijeve opere čija je praizvedba bila davne 1893. godine u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika