05.06.2007. / 18:57

Autor: Martina Zeković

ISTRAŽIVANJE NEZADOVOLJSTVA U SAD-U

Bush kritizirao Rusiju i Kinu, Amerikanci kritiziraju Busha

Uoči sastanka skupine G8 ovog tjedna na kojoj će se američki predsjednik George W. Bush susresti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Bush je kritizirao Rusiju i Kinu zbog stanja demokracije i kazao da će Sjedinjene Države nastaviti graditi odnose s tim zemljama ali neće odustajati od svojih vrijednosti.

Bush je u Pragu održao govor aktivistima za demokraciju i ljudska prava. "U Rusiji su reforme koje su nekada obećavale davanje vlasti građanima iskočile iz tračnica uz zabrinjavajuće posljedice po demokratski razvitak", izjavio je Bush. Što se tiče Kine, Bush joj zamjera što ne čini više na području demokracije. "Kineski čelnici vjeruju da mogu nastaviti otvarati nacionalno gospodarstvo ne otvarajući i politički sustav", dodao je Bush.

On je spomenuo kako SAD ima složeno prijateljstvo s Rusijom i Kinom jer u jednim područjima dijele obostrani interes, a u drugima imaju snažna neslaganja. "Dio dobrih odnosa je sposobnost da govorimo otvoreno o neslaganjima. Stoga će Sjedinjene Države nastaviti graditi odnose s tim zemljama i učinit ćemo to ne odstupajući od naših načela ili vrijednosti", kazao je Bush.

Amerikanci su pak sve nezadovoljniji potezima svojih vlasti. Nezadovoljstvo raste s
potezima većinskih demokrata u Kongresu, te s privremenim povećanjem broja američkih snaga u Iraku. Rezultat je takav da 73 posto Amerikanaca smatra kako zemlja ide u krivom smjeru, što je najveća razina općeg nezadovoljstva izmjerena u SAD u više od desetljeća, pokazalo je u utorak objavljeno ispitivanje javnosti The Washington Posta i ABC Newsa.

Gotovo šest od 10 Amerikanaca ne misli da će dodatne snage koje je administracija predsjednika Georgea W. Busha poslala u Irak pomoći uspostavi reda, a 53 posto je kazalo kako ne vjeruje da rat pridonosi dugoročnoj sigurnosti SAD-a.

Niska razina podrške politici predsjednika Busha ostala je na 35 posto kao i u travnju, ali je ispitivanje otkrilo rastuće nezadovoljstvo s potezima nove demokratske većine u Kongresu.

Posao Kongresa odobrava samo 39 posto ispitanih, dok ih je u travnju bilo 44 posto, kada je novi saziv Kongresa navršio prvih 100 dana svoga mandata.

Poteze demokrata u Kongresu odobrava 44 posto ispitanih, prema 54 posto u travnju.

U travnju je 58 posto ispitanih odgovorilo kako demokrati u Kongresu pokazuju snažnije vodstvo od predsjednika Busha, u posljednjoj se anketi taj odnos gotovo izjednačio s 45 posto onih koji i dalje daju prednost demokratima u Kongresu i 43 posto onih koji priznaju primat Bushu.

Prema mnogim demokratskim aktivistima, rezultati kongresnih izbora u studenom 2006. predstavljali su poziv na promjenu smjera u Iraku, koju Kongres pod kontrolom demokrata do sada nije uspio osigurati.

The Washington Post podsjeća da je tako izraženo nezadovoljstvo posljednji puta zabilježeno u siječnju 1996., kada je spor između demokratskog predsjednika Billa Clintona i republikanske većine u Kongresu oko proračuna doveo do blokade rada savezne vlade.

Vezane vijesti

Putin idućeg tjedna na turneji po Bliskom Istoku

Putin idućeg tjedna na turneji po Bliskom Istoku

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetit će slijedećeg tjedna Jordan i Izrael, kako bi izložio stajališta Moskve o velikim krizama u regiji,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika