15.06.2007. / 10:26

Autor: Martina Zeković

PRIZNAVANJE KOSOVA

"SAD i Hrvatska najesen će jednostrano priznati Kosovo"

Početkom jeseni administracija SAD jednostrano će priznati Kosovo, saznao je iz diplomatskih izvora beogradski dnevni list Kurir. Takav prijedlog da se Kosovo prizna mimo Vijeća sigurnosti UN-a, kako bi se izbjegla mogućnost da Rusija uloži veto, uputio je albanski lobi američkom predsjedniku Georgeu Bushu, piše Kurir.

"Namjera je da najprije kosovski parlament usvoji Deklaraciju o nezavisnosti i pripremi ustav Kosova, uz obvezu albanske strane da tijekom ljeta neće pribjeći nasilju i terorizmu i tako ugroziti nastojanja da se Kosovo jednostrano prizna. Prema planu, u prvom krugu za priznanje Kosova i Metohije naći će se SAD, Velika Britanija, potom i "komšije"- Albanija, Crna Gora, Makedonija, Bugarska, Hrvatska i Slovenija", rekao je neimenovani izvor dodajući da "istovremeno SAD traže od Albanije da garantira kosovsku stabilnost". To znači da SAD zahtjeva od vođa albanskih stranaka na Kosovu da ne primjenjuju nasilje, da se ne sukobljavaju Unmik i Kfor, a posebno da smire "jastrebove" koji krajem leta, za kolovoz i rujan, užurbano spremaju akciju "Kosovska oluja", nastavlja Kurirov izvor.

Srpski politički analitičar Tomislav Kresović tvrdi da su "SAD ugovorile da Agima Čekua u premijerskoj fotelji naslijedi šef kosovske pregovaračke delegacije i novinar Veton Suroi". On je objasnio da Kosovska vlada već ozbiljno priprema otvaranje svojih diplomatskih predstavništava i kulturnih centara u dvadesetak europskih država, u SAD, Kanadi i islamskim državama.

On nadalje tvrdi da su SAD počele preporučivati svojim saveznicima u EU da "zagriju" odnose sa Srbijom i daju joj nadu za pristupanje programima i investicijama EU, u statusu pridruženog člana. "To znači da će se smanji američki pritisak za hapšenje Ratka Mladića, ne bi li "omekšali" stav Srbije kada je riječ o statusu Kosova, kao i da puno podrže sadašnju vladu, a naročito proameričke strukture u vlasti i NVO", izjavio je Kresović.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika