21.06.2007. / 09:30

Autor: Nina Tomljanović

WASHINGTON

Bandić: ''Obračun s mitom i korupcijom dva su glavna problema Hrvatske''

"To je bila akcija visokih profesionalnih dosega i dobro da je to krenulo. Funkcioniranje pravne države i obračun s mitom i korupcijom su dva glavna problema Hrvatske. To treba poduprijeti svaki razuman čovjek", kazao je Bandić

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, u srijedu je podržao akciju USKOK-a i Državnog odvjetništva protiv korupcije u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) rekavši da je to bila akcija visokih profesionalnih dosega i dobro da je to krenulo. Funkcioniranje pravne države i obračun s mitom i korupcijom su dva glavna problema Hrvatske. To treba poduprijeti svaki razuman čovjek", kazao je Bandić u razgovoru s hrvatskim novinarima u Washingtonu. "Nadam se da je to početak prave akcije obračuna s kriminalom u Hrvatskoj i da je to dobar znak", dodao je.

Susrete s kongresnicima i s gradonačelnikom Adrianom Fentyjem te sam posjet Washingtonu, zagrebački gradonačelnik ocijenio je ocijenio "dobrim poslom", ističući kako je to korak dalje prema sporazuma o prijateljstvu i suradnji između glavnih gradova SAD-a i Hrvatske, čije potpisivanje očekuje tijekom Fentyjeva posjeta Zagrebu 2008. Sastao se i s demokratskim kongresnicima Mikeom Capuanom iz Masschusettsa, Peterom Viscloskyim iz Indiane i republikancem Georgeom Radanovichem iz Kalifornije.

Bandić je kazao kako su kongresnici pokazali interes za posjet Hrvatskoj, najavljujući da će dva kongresna izaslanstva u srpnju i kolovozu, u sklopu boravka regiji posjetit Zagreb.

Bandić, koji u Americi boravi na poziv Konferencije gradonačelnika SAD-a, na upit o dometima njegove međunarodne suradnje kazao je kako ona "pridonosi promociji Zagreba kao glavnog grada Hrvatske, te razmjeni iskustava u upravljanju javnim poslovima", te je dodao kako trenutačno ima desetak poziva za posjet iz Europe i svijeta, uključujući Izrael, Australiju i Južnu Ameriku, koji čekaju na realizaciju.

Na pitanje o ulozi tvrtke Covanta Energy u organizaciji njegovog sadašnjeg posjeta SAD-u i utjecaju na njezino najavljeno sudjelovanje na budućem međunarodnom natječaju za spalionicu otpada u Zagrebu, Bandić je naglasio kako Covanta nije pokrovitelj puta, već je to grad Zagreb i on osobno, a ta tvrtka je samo pomogla u dogovaranju njegovih sastanaka u SAD-u.

"Mi ćemo na međunarodnom natječaju izabrati najboljeg među najboljima. Inzistirat ćemo na najmodernijoj tehnologiji spaljivanja smeća i rješenjima proizvodnje energije iz otpada, gdje je tvrtka Covanta dostigla najveće reference na svijetu", rekao je Bandić dodajući kako je specijalnost te američke tvrtke upravo proizvodnja energije iz otpada.

Naglasio je kako su se predstavnici Zagreba do sada upoznali s austrijskom i njemačkom tehnologijom spaljivanja smeća, a uskoro će se upoznati i s japanskim metodama, da bi na kraju "struka odlučila koje je najbolje rješenje".

Za Zagreb je spalionica ekološko rješenje, za idućih 50 i 100 godina, a vrijednost projekta ovisiti će od kapaciteta, kazao je Bandić ističući da grad dnevno proizvodi 400 tisuća tona otpada. Na pitanje o susretima s iseljenicima u SAD-u i odnosu prema njihovom sudjelovanje na izborima u Hrvatskoj, Bandić je rekao kako je to "prevažno političko pitanje" koje traži široki konsenzus, u stranci i izvan nje, jer se zadire u temeljne odredbe Ustava.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika