25.06.2007. / 10:41

Autor: Marijana Zrinjski

KLIMATSKE PROMJENE

Azijati optužuju zapad za zeleni imperijalizam

Azijski poslovni i politički čelnici optužili su u ponedjeljak bogate zemlje Zapada za licemjerje zato što u Kini imaju industrije s jeftinom radnom snagom koje zagađuju prirodu, a onda tu zemlju okrivljuju za globalno zagrijavanje i klimatske promjene. Rečeno je to na dvodnevnoj raspravi Svjetskog gospodarskog foruma o istočnoj Aziji na kojoj je jedan kineski tajkun optužio Zapad da je prvi počeo zagađivati okoliš.

"To je zeleni imperijalizam", rekao je Nor Mohamed Yakcop, zamjenik malezijskog ministra financija. Američki poslovni čovjek primijetio pak da je azijska potrošnja energije relativno nesrazmjerna njezinom doprinosu svjetskoj ekonomiji.

Svi sudionici konferenciji složili su se da bi se problem trebalo riješiti na međunarodnoj razini i uz sudjelovanje privatnog sektora.

Kina je pod sve većim pritiskom Zapada da poduzme odlučnije mjere kako bi smanjila emisije stakleničkih plinova. Ondje se naime dvije trećine energije proizvodi iz najprljavijeg goriva, ugljena.

Vezane vijesti

Kinezi ušli u Godinu zmaja

Kinezi ušli u Godinu zmaja

Više od milijardu Kineza diljem Azije slavi u ponedjeljak u krugu obitelji i uz bučna slavlja ulazak u Godinu zmaja, polažući nadu da će im taj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika