27.06.2007. / 16:57

Autor: Goran Jurić

SRBIJA

Polemika u srbijanskom parlamentu zbog Tadićeve isprike

Glavni tajnik Srpske radikalne stranke, Aleksandar Vučić prekinuo je raspravu u parlamentu kako bi rekao da je predsjednik Tadić svojom isprikom izrečenom u Zagrebu proteklog vikenda "pljunuo u lice svakom Srbinu i svakom čovjeku kojem je stalo do istine".

Na tu izjavio je reagirao Slobodan Gavrilović , zastupnik Tadićeve Demokratske stranke, rekavši da Tadićeva politika uspostavlja nove odnose i novu politiku, umjesto one koja je devedesetih godina pridonijela tome da milijuni ljudi budu prognani, da desetine tisuća izgube živote i ostanu invalidi.

"Isprika predsjednika Srbije u Hrvatskoj je čin koji treba pokazati odgovornost u Srbiji za ono što su pojedinci učinili drugima. Zbog toga se nikada nećemo sramiti, a pojedinci moraju odgovarati za zločine. Ne možemo riješiti pitanje prošlosti tako što ćemo stavljati masku na određene stvari", kazao je Gavrilović.

Tadićevu ispriku s odobravanjem su u Srbiji prihvatile brojne stranke, nevladine organizacije i pojedinci, dok su napadi stigli uglavnom iz redova Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije.

Ured predsjednika Tadića u srijedu je demantirao navode zagrebačkog "Večernjeg lista" da se predsjednik Tadić u razgovoru s hrvatskom predsjednikom Stjepanom Mesićem suglasio u tome da teme iz Drugog svjetskog rata treba zauvijek staviti ad acta, uključujući i izbacivanje broja od 700 tisuća žrtava u Jasenovcu iz službene srpske povijesti.

U razgovoru s Mesićem Tadić je uz ostalo naglasio da je "svaka nevina žrtva prevelika" i da se "stratišta kao Jasenovac i sva ostala nikada ne smiju zaboraviti", te da žrtvama treba odavati dužno poštovanje i da se svi oni koji su počinili zločine moraju naći pred licem pravde, prenijela je agencija Beta.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika