06.07.2007. / 10:41

Autor: Martina Zeković

PRAVOSUĐE

Haški osuđenici mogli bi kazne izdržavati u svojim zemljama

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u utorak je u Bruxellesu predložila da haški osuđenici izdržavaju kazne u zemljama iz kojih potječu. Tomu se se čvrsto suprotstavili predsjednik Haškog suda Fausto Pocar i Tajništvo Suda, koji smatraju da osobe osuđene u Haagu ne mogu izdržavati kazne u zemljama bivše Jugoslavije. To je moguće učiniti samo u onim zemljama s kojima je Sud sklopio ugovor, a s Hrvatskom nije.

Vlada Srbije je službeno podržala ideju Carle del Ponte. Rasim Ljajić, predsjednik Savjeta Vlade Srbije za suradnju s Haagom, najavio je da će pozvati predstavnike Hrvatske i BiH da podrže inicijativu.

Predsjednik Suda inače je nadležan za bilo kakvu promjenu kaznene politike. Pocar bi u slučaju da se slaže s prijedlogom, trebao ideju predložiti glavnom tajniku UN-a.

Naime, Haaški sud osnovan je u vrijeme rata u Hrvatskoj i BiH s idejom da zemlje nisu same u stanju suditi svojim ratnim zločincima, pa nije bilo predviđeno da osuđenici ne mogu izdržavati kazne u matičnim zemljama. Međutim, Haag je kasnije dio slučajeva prepustio lokalnim pravosuđima, a sljedeći korak dobre suradnje bilo bi omogućavanje haškim optuženicima da kazne izdržavaju u svojim zemljama.

Vezane vijesti

Rodman osuđen na društevno koristan rad

Rodman osuđen na društevno koristan rad

Bivša košarkaška zvijezda Dennis Rodman kažnjen je sa 104 sati društveno korisnog rada zbog neplaćanja alimentacije, objavio je sud Orange Countyja.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika