08.07.2007. / 14:12

Autor: Martina Zeković

PODGORICA

Nedostatak dokaza za ratne zločine u logoru Morilj

Crnogorsko tužilaštvo dostavilo je zahtjev Višem sudu u Podgorici da pokrene istragu protiv šest osoba koje se sumnjiče da su počinile ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u sabirnom centru Morinj 1991. i 1992. Naime, razlog dostavljanju zahtjeva za pokretanje te istrage je sutrašnji dolazak glavne haške tužiteljice Carle del Ponte u Podgoricu.

Međutim, dokazi koje je Državno odvjetništvo Hrvatske dostavilo glavnoj državnoj odvjetnici Crne Gore Vesni Medenici u vezi s Moriljem, temelje se na izjavama svjedoka od prije 15 godina. "Ne želimo izvesti ljude pred sud na osnovu nečega što je netko svjedočio pred hrvatskim pravosuđem prije 15 godina. Oni će morati doći pred crnogorske pravosudne organe kako bi izvršili prepoznavanje počinitelja i onda da s čvrstim dokazima idu pred sud", rekla je Medenica i dodala kako Vojni arhiv iz Beograda tvrdi da nema dokumentaciju, a vojna mornarica u Tivtu ističe da logor u Morinju nije pod njenom, već pod ingerencijom vojne komande u Beogradu.

U logoru Morinje je, prema podacima Hrvatskog odvjetništva bilo 350 uhićenih, uglavnom s područja dubrovačkog ratišta, a njihova imena su poznata na temelju iskaza preživjelih logoraša.

Mediji nagađaju kako među osumnjičenima mogu biti Mladen Govedarica, kapetan bojnog broda u mirovini i oficir Mladen Goranović, kao i osobe s inicijalima I.K. i Š.I.

Vesna Medenica će u ponedjeljak od Karle Del Ponrte zatražiti pomoć ne samo u vezi s logorom u Morinju, gdje su stradali Hrvati, već i za druge slučajeve ratnih zločina na teritoriju Crne Gore, gdje su stradali Muslimani i Albanci.

Tužilaštvo tvrdi da se sve osobe protiv kojih će biti provedena istraga za zločine u Morinju, nalaze u crnoj Gori i da su dostupni istražnim organima.

Vezane vijesti

Policija istražuje prijetnje smrću Holy

Policija istražuje prijetnje smrću Holy

Zagrebačka policija je potvrdila kako je dobila prijavu ministrice zaštite okoliša i prirode, Mirele Holy, kako joj prijete smrću u pismima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika