10.07.2007. / 13:10

Autor: Nina Tomljanović

SLUČAJ ZAGOREC

Rothaichner: "Ne želim svjedočiti u Hrvatskoj jer se tu ne osjećam sigurnim"

U dopisu je Rothaichner naveo da neće doći u Hrvatsku jer se tu ne osjeća sigurnim, ali da je spreman svjedočiti u istrazi protiv Zagorca izvan Hrvatske

Jedan od ključnih svjedoka u istrazi protiv generala Vladimira Zagorca u slučaju "nestanka" dragulja iz MORH-a, njemački trgovac oružjem Josef Rothaichner, obavijestio je Županijski sud u Zagrebu da neće doći na saslušanje u Hrvatsku jer se boji za svoj život, potvrđeno je danas na tom sudu. U dopisu je Rothaichner naveo da neće doći u Hrvatsku jer se tu ne osjeća sigurnim, ali da je spreman svjedočiti u istrazi protiv Zagorca izvan Hrvatske.

Njemački trgovac oružjem, prema tvrdnjama zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, je Zagorcu predao dvije torbe s draguljima kao jamstvo za pet milijuna američkih dolara koje je dobio od MORH-a za kupovinu raketnog sustava S-300, a Zagorec je dragulje 2000. godine odnio odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane. Na zagrebačkom Županijskom sudu Rothaichner je trebao svjedočiti 29. lipnja, no nije se pojavio.

Dva dana ranije u Beču je iza zatvorenih vrata svjedočio u postupku u kojemu se odlučuje o zahtjevu Hrvatske za Zagorčevim izručenjem. Tamo je navodno izjavio da Zagorcu nikada nije predao dragulje. Iduće ročište u tom postupku zakazano je za 25. srpnja.

Glasnogovornika suda Krešimir Devčić kazao je da su u istrazi protiv Zagorca, već do sredine travnja saslušani svi hrvatski svjedoci, a istražna sutkinja Erna Dražančić još uvijek nije odlučila hoće li pokušati Rothaichner saslušati video vezom ili će završiti istragu i bez njegova svjedočenja.

Ime njemačkog trgovca oružjem javnosti je postalo poznato u listopadu prošle godine na suđenju otmičarima Zagorčeva sina. Tada je njegova bivša tajnica Snježana Šiprak izjavila da mu je Rothaichner ostavio dvije pilotske torbe s draguljima koje je Zagorec spremio u sef u svom uredu i odnio po odlasku s dužnosti. Na tom suđenju je bivši Zagorčev prijatelj Hrvoje Petrač izjavio da ga je Zagorec tražio da mu pomogne prodati drago kamenje vrijedno 17 milijuna njemačkih maraka.

Vezane vijesti

Sviranje HDZ-u

Sviranje HDZ-u

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak ustvrdio je danas u nastavku suđenju u aferi Fimi medija da je HDZ-u u izbornoj kampanji 2007. bilo važno da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika