17.07.2007. / 13:26

Autor: Marko Biočina

BLOGOHULNIK

Ivo Sanader - sam protiv svih

U trenutku kad većina preizbornih anketa pokazuje prednost SDP-a, a njegov čelnik Zoran Milanović uživa status nove političke zvijezde, Ivo Sanader morao bi biti zabrinut. Iako u HDZ-u već poslovično sve anketne rezultate odbijaju kao nerelevantne, a do izbora ima dosta vremena, premijer Sanader i vladajuća stranka morat će dobro razmisliti o svojoj izbornoj strategiji.

Nedavno održani stranački Sabor, označio je početak predizborne kampanje HDZ-a, te je trebao biti udar na dotadašnju medijsku dominaciju SDP-a koja traje još od kad je Zoran Milanović izabran za predsjednika te stranke. Raskošni politički spektakl zapadnog tipa ipak je zakazao. Premijerove političke poruke, razvojni plan Hrvatske „3 puta 7“, novi slogan HDZ zna, te dolazak brojnih estradnih i sportskih zvijezda nije uspio zaustaviti trend rasta SDP-a. Strategija HDZ-a je tako već u startu doživjela ozbiljan neuspjeh. Jednostavno, radi se o pogrešci u koracima.

Jedna od glavnih odlika četverogodišnje HDZ-ove vladavine bila je stroga centraliziranost djelovanja Vlade. Vladin imidž gradio se na ideji efikasnosti i uspješnosti premijera Sanadera, što uostalom nije ni čudno s obzirom da su vlast i osvojili takvom personaliziranom kampanjom. Ratko Maček i ostatak HDZ-ovih spin doktora četiri su godine pokušavali sve uspjehe vladajuće garniture vezati uz lik i djelo premijera Sanadera, dok su ministri preuzimali odgovornost za sve neuspjehe i nepopularne poteze Banskih dvora. Takva je praksa bila legitimna, čak i relativno uspješna, ali posljedica je to da birači HDZ ne doživljavaju kao tim sposobnih ljudi, već kao sustav u kojem sve bitne i kvalitetne odluke donosi jedan čovjek.

Danas kad HDZ želi u javnosti biti percipiran kao stranka koja zna, to zvuči vrlo neuvjerljivo jer su dosad tvrdili kako je isključivo Sanader taj koji zna. Zato je i novi slogan u svojoj suštini pogrešan. Zbog takve percepcije u javnosti je gotovo neopaženo prošla i najava kako će mladi stranački lavovi poput Martine Dalić u novoj vladi igrati značajnu ulogu. Iz perspektive birača, svejedno je tko sjedi u vladi sve dok o svemu odlučuje premijer. Još jedna loša posljedica ove strategije je i to da sada HDZ u preizbornoj kampanji ne može promovirati uspjehe pojedinih ministara, kojih je bilo, iz prostog razloga što su dosad bili predstavljani kao uspjesi premijera Sanadera.

U situaciji kada SDP svoju kampanju temelji na suradnji Milanovića i Jurčića, spoju iskustva i mladosti, koja se, sudeći prema anketama, pokazuje iznimno popularna među glasačima, HDZ-ovci će morati ponovno razmisliti o načinu na koji će voditi predizbornu kampanju. Kao tim teško da će moći pobijediti SDP, tako da se može očekivati kako će opet sve karte staviti u ruke svog najjačeg igrača, Ive Sanadera.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika