19.07.2007. / 08:18

Autor: Nina Tomljanović

PITANJE KOSOVA

SAD: Budućnost Kosova rješiva bez UN-a

Danas bi se trebalo sastati Vijeće s 15 članica i odlučiti o nacrtu rezolucije koju predlažu SAD, Francuska, Velika Britanija i Italija a kojom se srbijanski i albanski čelnici s Kosova pozivaju na nove pregovore u trajanju od 120 dana

Ukoliko Rusija i dalje bude vetom sprečavala donošenje rezolucije za koju smatra da Kosovu otvara put u nezavisnost, o rješenju za političku budućnost Kosova moglo bi se odlučivati izvan Ujedinjenih naroda, jučer su objavile Sjedinjene države.

Danas bi se trebalo sastati Vijeće s 15 članica i odlučiti o nacrtu rezolucije koju predlažu SAD, Francuska, Velika Britanija i Italija a kojom se srbijanski i albanski čelnici s Kosova pozivaju na nove pregovore u trajanju od 120 dana.

Američki veleposlanik Zalmay Khalilzad izjavio je da će se danas na sastanku, na ovaj ili onaj način "privesti kraju" uloga Vijeća sigurnosti glede budućnosti Kosova. "Lopta je na ruskoj polovici terena. Ukoliko Rusija spriječi Vijeće sigurnosti da odigra svoju ulogu, proces tu neće stati. Preselit će se izvan Vijeća", objasnio je Khalilzad.

Prema njegovim riječima, članicama Vijeća, njih 13, rezolucija "odgovara", Rusija se protivi a Kina, koja također raspolaže pravom veta, je "negdje u sredini".

Vitalij Čurkin ruski veleposlanik u UN-u je u ponedjeljak zaprijetio da će na rezoluciju staviti veto."Šanse da ta rezolucija prođe jednaka je nuli", kazao je Čurkin.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika