Objavljeno u Nacionalu br. 610, 2007-07-24

Autor: Nacionalova redakcija

KARIJERA I NOVAC

Uz T-HT, u rujnu na burzi i Atlantic grupa

Putem inicijalne javne ponude prodje se 30 posto dionica, Emil Tedeschi ostaje većinski vlasnik

Emil TedeschiiEmil TedeschiiUz Hrvatske telekomunikacije, u rujnu će na burzu putem inicijalne javne ponude (IPO) izići Atlantic grupa, kompanija u većinskom vlasništvu Emila Tedeschija. Kompanija će izdati 30 posto dionica. Polovicu ukupnog broja dionica činit će novoizdane dionice dok će druga polovica biti dionice Svetozara Tedeschija, oca Emila Tedeschija, koji će tako izići iz vlasničke strukture Atlantic grupe. Datum prodaje dionica inicijalne javne ponude, kao i raspon cijene dionica, bit će utvrđen i objavljen u javnom pozivu na upis i uplatu dionica.

Emil Tedeschi je na konferenciji za novinare prošli tjedan kazao da će se povesti računa o tome da ne dođe do vremenskog podudaranja s inicijalnom javnom ponudom dionica Hrvatskih telekomunikacija. “Pazit ćemo da naš IPO ne bude isti tjedan kada i T-HT-ov”, rekao je Tedeschi. Ipak, činjenica da se u istom mjesecu događaju dvije inicijalne javne ponude mogla bi utjecati na smanjenje broja zainteresiranih građana.

Sudeći prema predviđenoj alokaciji, u Atlanticu na to i računaju. Dogovoreno je da će 75 posto ponuđenog portfelja biti rezervirano za institucionalne investitore, a ostatak je namijenjem privatnim osobama, pri čemu će prednost pri alokaciji imati zaposlenici Atlantic grupe. Emil Tedeschi naglasio je da uprava ni na koji način neće utjecati na zaposlenike pri kupnji dionica te da to neće biti mjerilo lojalnosti.

I nakon ovog IPO-a, Atlantic će ostati u većinskom vlasništvu Emila Tedeschija, koji će od rujna imati 52 posto dionica kompanije, dok će njegova sestra Lada Tedeschi-Fiorio biti vlasnik 7 posto dionica kompanije. Njemačka razvojna banka DEG, koja je prošle godine putem dokapitalizacije ušla u vlasničku strukturu Atlantica, ostat će na 6,9 posto dionica. Svi dioničari koji posjeduju više od 1 posto dionica Atlantic grupe u sljedećih 18 mjeseci neće ih smjeti prodavati.

Emil Tedeschi nije želio otkriti okvirne proporcije koliko novca planira prikupiti prodajom novoizdanih dionica. Ustvrdio je samo da će se kapital prikupljen inicijalnom javnom ponudom koristiti za ulaganje u razvoj i rast Atlantic grupe. Kako je rekao, pri završetku je investicijski ciklus u Cedeviti, težak 10 milijuna eura, kojim će se proizvodni kapacitet te kompanije povećati za 50 posto. Najavio je i mogućnost akvizicije jedne tvrtke u Hrvatskoj i dviju u regiji.

Vezane vijesti

Operateri 'šokirani' i 'razočarani' Vladinom odlukom

Operateri 'šokirani' i 'razočarani' Vladinom odlukom

Odluka Vlade kojom je u Sabor poslan prijedlog Zakona o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama i kojim se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika