Objavljeno u Nacionalu br. 611, 2007-07-30

Autor: Ivo Pukanić

KOMENTAR TJEDNA

Opasna igra ministra obrane

Ivo PukanićIvo PukanićLežim na svojoj omiljenoj plaži u Selinama, mjestašcu podno Velebita, desetak kilometara od Masleničkog mosta. Čitam knjigu i dremuckam, kad iznad mene proleti kanader i onu svoju impozantnu njušku spusti prema moru. Nevjerojatno vješto trbuh aviona klizi po površini i uvlači tone morske vode. Onako trom i težak, pun vode za gašenje požara, propinje se prema Velebitu, leteći uz same litice, u pokušaju da u što boljem položaju nadleti požarište. Na trenutke mi zastaje dah, dok me obuzima strah da se žuti avion izgubi u dimu ili zabije u stijenje.

Vojska promatrača sa selinske plaže u nevjerici se divi umijeću pilota koji upravljaju tim čudovištem. Nalet za naletom, po deset sati dnevno, do posljednje trunke snage... Ako ova zemlje ima prave heroje, to su upravo momci koji upravljaju tim neobičnim avionima. Ostao sam zabezeknut kad sam prije nekoliko dana doznao da pilot kanadera u Hrvatskoj ima plaću od samo 4000 kuna! Naknadnim provjerama utvrdili smo da to ipak nije točno. Između 4000 i 4500 kuna imaju letači mehaničari, 5000 kopiloti a 6000 kuna piloti. I ta “vrhunska“ plaća za pilota golema je sramota za ovu zemlju i njenu vladu, koja rasipa novac na kojekakve gluposti. Kako su piloti kanadera pod HV-om, MORH i njegov ministar Rončević morali bi se trgnuti i radi obrane dostojanstva tih ljudi povećati im plaće. Po svemu sudeći, Rončević neće poduzeti tu gestu, jer za to, jednostavno rečeno, nema sluha.

A to se najbolje pokazalo u slučaju pada helikoptera u vukovarskoj vojarni. Umjesto da poduzme sve mjere ne bi li što prije istražio uzrok nesreće, ministar, poput kakva vidovnjaka, samo nekoliko dana nakon nesreće izjavljuje da su piloti “vlastitom nepažnjom skrivili nesreću“! Proglašavajući pilote krivcima, Rončević je sebe i svoj HDZ doveo u vrlo neugodnu situaciju, čak vrlo opasnu. Postavlja se pitanje zašto baš sada, uza sve nelogičnosti, da ne kažemo gluposti, koje je rekao u vrijeme svog mandata, može stradati na ovom slučaju. Odgovor je vrlo jednostavan - riječ je o emocijama. Poginuli su mladi ljudi, na pragu zrelog života.

I to je potreslo naciju. Ako netko laže preko leđa stradalih i nemoćnih, kako bi spasio svoj politički, ekonomski ili bilo koji drugi položaj, posrijedi je krimen najgore vrste. U ovome slučaju, ministar Rončević je ili iznimno hrabar, ili iznimno glup čovjek. Hrabar je ako ima 100-postotne dokaze, koji potvrđuju njegovu tezu da su krivi piloti. Jer u ovako osjetljivom trenutku za obitelji svih, koji su stradali u nesreći, svaliti krivnju na “ljudski faktor“, koji ima ime i prezime, nije baš lagana odluka. S druge pak strane, Rončević je užasno glup ako se upustio u takvu pustolovinu, proglasivši ljude krivima, ako ima i jednu nedokazivu rupu u svojoj verziji događaja. U svakom slučaju, on će vjerojatno stradati, i u jednoj i u drugoj verziji događaja. Ako su rezervni dijelovi helikoptera bili ispravno atestirani, i dokaže li se da u tom dijelu nije bilo nikakva kiksa državne agencije Alan, na čelu čijeg je nadzornog odbora, Rončević je odgovoran što je helikopterom upravljao nedovoljno obučen ili bolestan pilot.

Drugim riječima, zatajila su povjerenstva unutar vojnih struktura koja su to trebale nadzirati. Ali opet je i to Rončevćeva odgovornost. Dokaže li se scenarij broj dva, prema kojem se radilo o tehničkoj greški prouzročenoj lošim rezervnim dijelovima, Rončević će dvostruko nastradati. Prvo, moralno i politički, jer je javno lagao, okrivljujući nedužne ljude da sakrije kriminal pri uvozu rezervnih dijelova. Mogao bi nastradati i po crti kaznene odgovornosti, jer, po svemu sudeći, u istragu o nabavi “falših“ dijelova za helikoptere uključit će se i civilno pravosuđe, budući da to zadire u sferu civilnih poslova i klasičnog kriminala. Morat će se utvrditi zbog čijih su interesa raskinuti ugovori s nabavljačima originalnih, atestiranih dijelova i svi poslovi prebačeni na sumnjive dobavljače koji isporučuju neoriginalne dijelove. Navodno je o tome Rončević davno bio obaviješten, ali nije reagirao. I sad, umjesto da prizna pogrešku, on optužuje pilote. Opasna igra, za koju ministar obrane mora imati teški špil karata u rukama.

Rončevićeva odgovornost

Ministar obrane Berislav Rončević nastradat će moralno, kazneno i politički utvrdi li se da je helikopter u Vukovaru pao zbog kriminala s rezervnim dijelovima, ali utvrdi li se da je helikopterom upravljao bolestan ili nedovoljno obučen pilot,
odgovornost je također ministrova

Vezane vijesti

Finci pokreću policijsku istragu: Pod sumnjom poslovi Patrie u Hrvatskoj

Finci pokreću policijsku istragu: Pod sumnjom poslovi Patrie u Hrvatskoj

Finska policija uskoro bi mogla krenuti s istragom koja bi proučavala moguće podmićivanje hrvatskih dužnosnika od strane finske tvrtke Patria, koja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika