24.07.2003. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

GAMBIJA

PREDSJEDNIK ZABRANIO VIŠE OD TRI ŽENE

PREDSJEDNIK ZABRANIO VIŠE OD TRI ŽENE

Yahya Jammeh, predsjednik zapadnoafričke države Gambije, obznanio je u govoru što ga je održao u povodu devete godišnjice svojeg dolaska na vlast, da na tri godine zabranjuje uzimanje četvrte žene. Do 2006. godine Gambijcima će biti dopušteno da imaju samo tri žene, a ne četiri kako im dopušta islamsko pravo. Gambija je pretežno islamska zemlja, 95 njenih stanovnika su muslimani, pa je na snazi islamsko bračno zakonodavstvo, kao, uostalom, i u mnogim drugim zemlja s većinskim islamskim stanovništvom.
Predsjednik Jammeh, koji je i sam musliman, objavio je da je donio tu odluku kako bi si i mlađi stanovnici Gambije mogli naći žene. Mnogi mladi, naime, ne mogu se oženiti, jer stariji, imućniji muškarci uzmu po nekoliko žena, pa za mlađe i siromašnije ništa ne ostane. To u dijelu muške populacije u Gambiji izaziva veliko nezadovoljstvo, i to ne samo među muslimanima, nego i među građanima drugih vjera. Jammeh je napomenuo u svojem govoru da će on posebno raditi na popravljanju odnosa među raznim vjerskim zajednicama, te neće dopustiti da islamski vođe nameću svoja pravila i drugim vjerskim zajednicama. Posebno je napomenuo da će zabraniti da učenice islamske vjeroispovijesti nose velove ako pohađaju katoličke škole.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika